Počinje novi program Evropske unije za lokalni razvoj EU PRO Plus

Lokalne vesti - Četvrtak 15.04.2021 - 12:47

Novi program Evropske unije (EU) za lokalni razvoj, EU PRO Plus koji ima za cilj da doprinese sveukupnom društvenom i ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije zvanično je otpočeo danas.

FOTO: OK Radio FOTO: OK Radio

Evropska unija opredelila je 30 miliona evra za ovaj trogodišnji program, koji će svoj rad usmeriti na poboljšanje upravljanja teritorijalnim razvojem, podršku ekonomskom rastu, kao i na unapređenje socijalne infrastrukture i kohezije.

Realizaciju programa EU PRO vodiće Ministarstvo za evropske integracije, a sprovodiće Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

Evropska unija je tokom prethodne decenije pružala podršku lokalnom razvoju, a sada se kroz EU PRO Plus uvodi i sveobuhvatni i održivi pristup teritorijalnom razvoju, te će institucije i akteri na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou dobiti tehničku podršku da unaprede kapacitete za integralno planiranje, a biće podržani i projekti iz oblasti konkurentnosti, infrastrukture i društvene kohezije, koji će se birati putem javnih poziva.

- Programi koje smo do sada sprovodili pokazali su da smo zajednički i udruženim snagama uspeli da ne samo ublažimo posledice pandemije tokom prošle godine već i da postignemo ono što će biti i cilj programa EU PRO Plus u narednom periodu, a to je i cilj evropskih integracija - bolji životni standard i ukupni kvalitet života svakog građanina naše zemlje, bilo gde da u Srbiji živi i radi - rekla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Kako je Joksimović dodala, ravnomerni ekonomski razvoj jedan je od prioriteta Vlade, ali i važna tema i samog pristupnog procesa u okviru klastera 5-Resursi, kohezija i poljoprivreda, a u okviru njega poglavlja 22, koje se tiče regionalne politike i priprema za korišćenje strukturnih instrumenata Evropske unije.

- Srbija je pokazala do sada da ume odgovorno, namenski i transparentno da koristi fondove Evropske unije
- istakla je Joksimović dodajući da će se kroz EU PRO Plus posebno raditi na jačanju kapaciteta na lokalu gde zapravo implementacija i započinje, ali i da će se osnaživati mali biznis, preduzetnici, a posebno ranjive kategorije, žene i mladi, da na najbolji način iskoriste sva dostupna sredstva i da sebi stvore održivu i sadašnjost i budućnost.

- Posebno koristim priliku da pozovem sve lokalne samouprave, organizacije civilnog društva, preduzetnike da prate pozive iz ovog novog programa, da pripreme dobre, konkurente projekte i da povuku sva raspoloživa sredstva koja u narednom, trogodišnjem periodu stoje na raspolaganju za osnaživanje lokalnog ekonomskog razvoja - rekla je ministar Jadranka Joksimović.

Budžet od 30 miliona evra, koji je obezbedila Evropska unija, biće usmeren na unapređenje socijalne infrastrukture i društvene kohezije, kao i na unapređenje poslovne infrastrukture i preduzetništva.

- EU PRO Plus će, kao i njegovi prethodnici, ulagati u infrastrukturu i doprinositi unapređenju opšteg ambijenta za poslovanje u južnoj Srbiji, a sve u cilju podsticanja lokalne privrede - rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici tokom predstavljanja programa kojim se nastavlja podrška EU Vladi Srbije da ostvari održivi rast i unapredi kvalitet života i standard građana Srbije.

EU PRO Plus će uvesti sveobuhvatni pristup razvoju koji primenjuju zemlje EU, a kojim se obezbeđuje stabilnost i održivost ekonomskog razvoja - istakao je ambasador Fabrici, a posebno je pozvao poslovnu zajednicu iz gradova i opština koje program obuhvata da razmotre prilike u okviru EU PRO Plus - a jer kako je rekao „čvrsto smo uvereni da mikro, mala i srednja preduzeća predstavljaju osnovu svake savremene privrede, zato EU PRO Plus nastavlja putem prethodnih programa i usredsređuje se na podsticanje razvoja privatnog sektora koji predvode preduzetnici .

- Ovaj projekat zaista odražava viziju UNOPS - a da pruži podršku Vladi u postizanju održivog razvoja putem jačanja lokalnih kapaciteta i njihovim osnaživanjem kako bi mogli da preuzmu sprovođenje više projekata, više odgovornosti i postignu veće rezultat -  rekla je Mikela Telatin, direktorka kancelarije UNOPS-a u Srbiji, organizacije koja sprovodi program. Kako je dodala EU PRO Plus će se oslanjati na eskpertizu koju je UNOPS stekao tokom poslednjih decenija u sprovođenju projekata lokalnog razvoja u Srbiji, kao i na već izgrađena partnerstva koja su garancija za postizanje rezultata.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: