Pogled izbliza na atelje PAJE JOVANOVIĆA

Lokalne vesti - Petak 27.09.2019 - 10:14

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, u sredu, 2. oktobra biće otvorena izložba "Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića" posvećena radu jednog od najvećih srpskih slikara.

"Pogled izbliza“ u Pajin svet slika i ličnih predmeta FOTO: Promo
Na otvaranju koje je zakazano za 19 sati govoriće gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, direktor Narodnog muzeja u Vranju Saša Stamenković i kustos istoričar umetnosti Muzeja grada Beograda Isidora Savić.
 
Izložba "Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića" posvećena je oživljavanju enterijera i evociranju atmosfere Jovanovićevog bečkog ateljea, čiji je inventar, po želji umetnika, predat na čuvanje Muzeju grada Beograda 1952. godine. 
 
Umetnikove slike, crteži, skice, lični predmeti i slikarski rekviziti, koji su bili sastavni deo nekadašnjeg luksuznog ateljea u Beču, biće predstavljeni na izložbi.
 
Atelje Paje Jovanovića, svetski priznatog akademskog umetnika, po uređenju, nameni i reprezentativnosti odgovara konceptu velikih evropskih ateljea s kraja 19. i početka 20. veka
 
Sažimajući privatnu i javnu funkciju, kolekcionarsku strast i potrebu za lepim, Jovanovićev atelje je bio odraz umetnikovog sopstva, ali i duha vremena
 
Opremljen u duhu istorizma, ukrašen slikama, skupocenim nameštajem i mnoštvom rekvizita, pruža sliku o intimnoj i javnoj biografiji jednog umetnika, a njegova rekonstrukcija savremenoj publici omogućava „pogled izbliza“ u Pajin svet slika i ličnih predmeta
 
Prostor u kome je umetnik nekada intimno sanjario o lepoti, slikajući nago telo svoje supruge Muni, potom mesto u kome su modeli pozirali u orijentalnim kostimima, naoružani kuburama i sečivima, ali i prostor prijema i susreta sa prijateljima i slikarima, oživljen je u savremenoj muzeološkoj interpretaciji. 
 
Posebnu čar rekonstruisanoj umetničkoj radionici daju materijalne uspomene iz slikarevih studentskih dana, kao što su indeks, brojne diplome i nagrade stečene tokom dugogodišnje karijere.
 
Realizaciju izložbe u organizaciji Muzeja grada Beograda podržao je Sekretarijat za kulturu grada Beograda.
 
Izložba je do sada gostovala u Muzeju rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu,  u Spomen-muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu i u Narodnom muzeju Čačak.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: