Pojašnjenje: Nova pravila samo za NOVE TAKSISTE

Lokalne vesti - Četvrtak 17.01.2019 - 11:38

Nova odluka Gradskog veća o taksi prevozu na teritoriji grada Vranja kojom se uvode pooštreni propisi u ovoj oblasti, izazvali su veliku pažnju javnosti i zabrinutost taksista za svoju egzistenciju.

Dok se plaćaju dažbine, nema razloga za brigu FOTO:G.Mitić/OK Radio Dok se plaćaju dažbine, nema razloga za brigu FOTO:G.Mitić/OK Radio
Kako kažu nadležni, ovom odlukom se vrši usklađivanje lokalnih propisa sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, a Vranje je jedna od prvih lokalnih samouprava koja je izvršila ove promene.
 
Najveću pozornost izazvala je novina kojom se propisuje da preduzetnik čija je delatnost taksi prevoz, pored ostalih zakonskih uslova, mora da ima i odgovarajuću stručnu spremu.
 
To podrazumeva vozačku dozvolu „B“ kategorije, da ima zvanje vozača putničkog vozila trećeg stepena stručne spreme ili zvanje vozača autobusa ili teretnog motornog vozila četvrtog stepena stručne spreme ili zvanje tehničara drumskog saobraćaja ili zvanje vozača specijaliste petog stepena stručne spreme.
 
Takođe, preduzetnik će morati da ima radno iskustvo na poslovima vozača motornog vozila od najmanje pet godina
 
Ove odredbe se odnose i na taksi vozače koji su zaposleni kod pravnog lica čija je delatnost taksi prevoz.
 
Za zabrinute taksiste, ipak, stižu umirujuće vesti, nakon najnovijeg tumačenja odluke gradskih vlasti, ali i zakona.
 
Gradska većnica Danijela Milosavljević kaže da se pomenute odredbe odnose na taksi vozače i preduzetnike koji počinju da se bave ovom delatnošću nakon stupanja na snagu novih propisa.
 
- Svi koji trenutno rade po starim propisima, moći će i dalje da nastave tako sve do penzije ili dok ne budu odjavljeni.
 
To znači da preduzetnici i taksi vozači kojima poslodavci redovno ispunjavaju svoje obaveze i plaćaju poreze i doprinose, ne treba da brinu.
 
Ova odredba stoji u gradskoj odluci i preneta je iz Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju – navodi većnica.
 
U principu, sa time ne bi trebalo da bude problema, dodaje Milosavljevićeva, jer potvrde o plaćenim obavezama su neophodne prilikom produžavanja dozvole za taksi prevoz koje se obnavljaju svake godine.
 
Pored ove o obaveznoj stručnoj spremi, novina je i da će svako taksi vozilo morati da ima odgovarajuću krovnu oznaku, na kojoj treba da stoji logo grada Vranja, serijski broj i oznaka pripadnosti, a ove krovne oznake će obezbediti grad Vranje.
 
Odluku Gradskog veća o taksi prevozu na teritoriji grada moraće da potvrde odbornici gradske Skupštine, nakon čega će nova pravila stupiti na snagu.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Pera
17.01.2019. , 12:43
Ja bih pola dozvole za rad oduzeo ovim KAMIKAZAMA,ne taxi vozacima,ako ima vise nekulturnih,prostih,neznalica,i mnogo sta jos od Vranjskih taxi vozaca nema ni u Indiju,to neznanje u saobracaju je strasno ne izlazimi se od njih,a posebno su najbezobrani oni sa SKODE.Bravo sto ovako se uvodi za ove kamikaze uslovi.
Taxi
17.01.2019. , 15:03
I treba da se uvede red. Kao prvo treba da su kulturni, da su prikladno obučeni kako dolikuje jednom gradu. Kažu da im je vrućina pa zar doktoru nije vrućina pa nosi beli mantil ili radniku Bat-a nije vrućina. Nego iz njive pravo u taxi vozilo. E to je žalosno. Svako udruženje treba da obezbedi uniforme svojim vozacima a grad Vranje da propise kakve uniforme da se koriste i nema odstupanja i nema troškova za grad. Ovako sramota
Dejan
23.08.2019. , 02:34
Sta sa nama koji nemamo iskustvo od tih famoznih 5 god??? Evo npr. Ja sam saobracajni tehnicar i posedujem dozvolu od 1996, radio sam ko taksista ali ne 5 god i sad ne mogu da otvorim firmu, a neko ko je sa osnovnom skolom moze da radi gde je tu pravda? Namece se pitanje da li treba da se bavim kriminalom da bi preziveo!!!
Dejan
23.08.2019. , 02:36
Sta sa nama koji nemamo iskustvo od tih famoznih 5 god??? Evo npr. Ja sam saobracajni tehnicar i posedujem dozvolu od 1996, radio sam ko taksista ali ne 5 god i sad ne mogu da otvorim firmu, a neko ko je sa osnovnom skolom moze da radi gde je tu pravda? Namece se pitanje da li treba da se bavim kriminalom da bi preziveo!!!