Pomen žrtvama u Reljanu: Poginuli braneći čast otadžbine (FOTO)

Lokalne vesti - Ponedeljak 15.04.2019 - 14:15

Vranje - U selu Reljan kod Preševa polaganjem venaca i cveća u ponedeljak obeležena 20. godišnjica pogibije sedmorice pripadnika 78. Motorizovane brigade Vojske Jugoslavije za vreme NATO bombardovanja.

NATO bombe pogodile su šator sa vojnicima i starešinama. Foto: S.Tasić/OK Radio NATO bombe pogodile su šator sa vojnicima i starešinama. Foto: S.Tasić/OK Radio

Pre 20 godina, 15. aprila 1999. godine, od dejstva NATO avijacije, poginuli su: vojnik Slobodan Mirković, vojni obveznici Aleksandar Popović i Ninoslav Milenkov, vojnik po ugovoru desetar Dimče Stamenov, stariji vodnik Željko Alar, kapetan Dragan Lukić i major Ljubisav Stojanović.

U znak sećanja na poginule, vence je položila delegacija Kopnene Vojske Srbije na čelu sa komandantom generalom - potpukovnikom Milosavom Simovićem, zatim predstavnici Policijske uprave Vranje, sa načelnikom Igorom Živkovićem, kao i predsednik Skupštine Vranja Dejan Tričković i Dragan Sentić, predsednik opštine Vranjska Banja.

Na spomen obeležje u Reljanu, vence i cveće su položili članovi porodica stradalih vojnika, kao i predstavnici boračkih udruženja i Bezbednosno informativne agencije.

Brigadni general Slobodan Stopa, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske Srbije, podsetio je da je sedmoro pripadnika 78. Motorizovane brigade u Reljanu ostavilo svoje živote braneći Srbiju.

- Ove godine obeležavamo 20 godina odbrane otadžbine od NATO agresije, a danas oživljavamo uspomenu, osećaj pripadnosti zajedništvu, obeležavamo 15. april 1999. godine, kada smo zauvek izgubili sedam pripadnika 78. Motorizovane brigade i odajemo počast našim hrabrim borcima koji svoje živote ostaviše ovde, braneći slobodu, braneći našu Srbiju, braneći čast otadžbine.

Zajedničko nam je sećanje na one koje nikada ne smemo da zaboravimo. Tužan dan i nikada zaboravljen u istoriji 78. Motorizovane brigade, a najtužnije mesto je selo Reljan.

Naši boric branili su svoju kuću i svoj prag, a na našu sreću ima i onih koji preživeše, koji su sa nama i sa kojima se sećamo strašnih 78 dana NATO bombardovanja, ali i onih koji će moći svojim pokolenjima da pričaju da su branili svoju zemlju
- kaže Stopa.

On je podsetio na to i da su svi pripadnici  78. Motorizovena brigade bili na terenu, na položajima i različitim zadacima.

- Očekivali smo agresiju kopnenih snaga, Haubičko -  artiljertijski divizion je bio na vatrenom položaju, spreman da dejstvom svojih oruđa podrži ostale jedinice brigade.

Rakete i bombe prekrile su ovaj položaj na kome mi danas stojimo. Tog 15. aprila tama je ugasila svetlost u očima naše sedmorice. Srca su prestala da im kucaju, zašto, zato što su stali na branik svoje otadžbine.

NATO projektili su ih otrgli od njihovih porodica, kojima su bili podjednako posvećeni.

Neka sećanje na sedmoricu pripadnika 78. motorizovane brigade, na sve žrtve NATO agresije, nikada ne prestane, jer su svoje bitisanje svi oni pričvrstili u beskrajni lanac onoga što mi nasleđujemo 
- ukazao je Stopa.

Pomen stradalim pripadnicima vojske služili su vojni sveštenici Srpske pravoslavne crkve.
 

Foto Galerija

Vojska, Pomen u Reljanu

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: