Pomozite obnovu crkve u Poljanici iz 18. veka

Lokalne vesti - Utorak 09.04.2024 - 12:54

Urušenu crkvu Svetog Arhangela Gavrila u selu Dobrejance u zaseoku Crna Bara, u Poljanici kod Vranja, malobrojni meštani, ali i oni čije je poreklo odavde, rešili su da obnove.

Foto: FB Foto: FB

Područje Poljanice obuhvata 22 planinska sela, od kojih su neka uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

Novica Cvetković kaže da crkva datira s kraja 18. veka, kada ovi krajevi još uvek nisu bili oslobođeni od Turaka.


- Jedan od meštana Dobrejanca, koji ima preko 80 godina, pričao nam je da su u ovoj svetinji crkvenjaci bili njegov deda i pradeda, a njihovo pamćenjenje i priče su išle još decenijama unazad.

Priča se da je crkva iz 18. veka. Sagrađena je od drvene građe, kamena, slame i blata, ali je zub vremena učinio svoje.

Godinama je u ruševinama,
mada se mnogi još uvek sećaju kako su kao deca ovde dolazili u portu na letnji sabor 26. jula.

Onda smo za parohijskog sveštenika dobili Dejana Škarića, koji je saznavši za crkvu i njeno stanje, obećao da će učiniti sve da animira javnost da se svetinja obnovi
- priča Cvetković.

Ubrzo nakon toga u Dobrejance je sveštenik Škarić došao sa Episkopom vranjskim Pahomijem, koji je dao blagoslov da se ova svetinja iz 18.veka obnovi.

Uskoro bi crkvu u Dobrejancu trebalo da poseti delegacija Eparhije vranjske i arhitekta, da bi uradili plan rekonstrukcije i svetinji vratili izgled od pre dva ipo veka.


Dobrejance je inače selo sa oko tridesetak stanovnika i uglavnom staračkim domaćinstvima. Masovan odlazak iz sela za boljim životom, u inostranstvo, Beograd, Vranje i veće gradove u Srbiji, gašenje ognjišta nakon smrti roditelja, dovelo je do toga da potomci zaborave na selo.

O nastanku sela malo se zna. Do dolaska Arnauta u ove krajeve, u Dobrejancu su živeli Srbi i neki Grk koji se kasnije poturčio.

O tome da su selo osnovali Srbi govore ostaci, zidine, tri stare crkve.


Kao veliko, raštrkano albansko selo, Dobrejance spominje putopisac Han 1861. godine.

Posle oslobođenja 1878. godine, selo je ponovo naseljeno Srbima.


Svi oni koji mogu da pomognu meštanima Dobrejanca i Eparhiji Vranjskoj da obnove svoju svetinju mogu svoje dobrovoljne priloge da uplate na tekući račun 200 – 317 147 0106008 -68, primalac je Pravoslavna eparhija vranjska, a svrha uplate glasi : Za crkvu u selu Dobrejance.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: