Poslednji čin AGONIJE Mačkatice

Lokalne vesti - Ponedeljak 16.04.2018 - 09:47

Vranje - „Mačkatica“ iz Surdulice, nekada uspešno preduzeće sa 800 radnika, danas u stečaju, u tajnosti je prodata, tvrde bivši radnici i mali akcionari ovog preduzeća.

Branislav Cenić: Radnici i mali akcionari ostaju bez obeštećenja FOTO: OK Radio Branislav Cenić: Radnici i mali akcionari ostaju bez obeštećenja FOTO: OK Radio
Bivši radnici i mali akcionari livnice “Mačkatica“ sumnjaju da se odigrava poslednji čin dobro režirane predstave koja ima za cilj da se iz preduzeća izvuče sve što vredi, a da se poverioci ne obeštete.
 
Prema njihovim tvrdnjama, preduzeće je nedavno prodato po ceni od sto hiljada evra, dok vrednost imovine koja je do sada prodata u staro gvožđe, premašuje pola miliona evra.
 
Nekada uspešna livnica „Mačkatica“ privatizovana je 2002. godine, kada je kupila firma „Irva investicija“ vlasnika Đorđa Nicovića. 
 
Od tada, stanje u preduzeću je bivalo sve gore, a radnici sumnjaju da je sve urađeno planski
 
Gubici su narasli, a dugovi prema radnicima i lokalnoj samoupravi su se gomilali, pa je 2008. godine otvoren stečajni postupak
 
Ubrzo nakon toga, počelo je i otuđivanje imovine ovog surduličkog prefuzeća, kaže Branislav Cenić, predsednik udruženja malih akcionara „Mačkatice“ i nekadašnji član Upravnog odbora firme.
 
- Brojni šleperi sa opremom i mašinama su nestajali iz fabrike u nepoznatom pravcu, a reagovali smo samo mi i alarmirali tužilaštvo i MUP.
 
Podneli smo četiri krivične prijave, ali do dana današnjeg ništa se nije desilo. Obraćali smo se i ministarstvu pravde, tadašnjem predsedniku Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću, ali mislim da oni ta pisma nisu ni dobili – kaže Cenić.
 
Nekadašnj radnici i mali akcionari navode da je „Mačkatica“ prodata, što tumače kao način da se ono što vredi izvuče iz fabrike.
 
- Mi smo pokušali da sprečimo prodaju sve dok se ne otkrije ko kupuje imovinu i mašine, jer imamo indicije da sve to završava kod onoga koji je fabriku i doveo u stečaj. 
 
Na kraju, firma koja ima potencijala da pozitivno posluje ostaje bez imovine, a poverioci, među kojima su i radnici i mali akcionari, ostaju bez obeštećenja – kaže Cenić. 
 

Prodaja „Mačkatice“ izazvala je sumnju jer naši sagovornici iz redova bivših radnika preduzeća tvrde da je firma novog kupca registrovana na istoj adresi kao i stari vlasnik
 
Narodni poslanik iz Surdulice i predsednik opštinske skupštine Novica Tončev kaže da lokalnu samoupravu niko nije kontaktirao povodom prodaje.
 
- Stečajni upravnik je sakrio tender za prodaju, mada smo mi tražili da budemo obavešteni jer smo bili zainteresovani da kupimo „Mačkaticu“.
 
Umesto da dovedemo investitora koji će pokrenuti proizvodnju, došli smo u situaciju da se imovina preduzeća prodaje u staro gvožđe – kaže Novica Tončev.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: