Povodom 950 godina MANASTIRA SVETOG PROHORA PČINJSKOG Sabor SPC u maju u ovoj svetinji

Lokalne vesti - Utorak 18.02.2020 - 14:21

Centralna proslava 950 godina manastira Svetog Prohora Pčinjskog, zakazana je za nedelju 17. maj, dok bi Sabor SPC u Prohoru zasedao od 14. maja.

Predstavljen program obeležavanja jubileja. Foto: S.Tasić/OK Radio Predstavljen program obeležavanja jubileja. Foto: S.Tasić/OK Radio

Proslava ovakvog jubileja veliki je događaj ne samo za Eparhiju vranjsku i Srpsku prvoslavnu crkvu, već i za ceo srpski narod, ukazuje Episkop vranjski Pahomije.

- Ovo bio bio redak jubilej i za mnogo veće narode. Ujedno će biti prilika da se manastir Svetog Prohora Pčinjskog osvetli sa svih aspekata i da u srpskom narodu opet zauzme ono mesto koje je imao kriz vekove.

Posle Drugog svetskog rata manastir je bio pomalo zaboravljen.

Sada moramo da se zahvalimo državi Srbiji i Svetom Sinodu SPC koji su prihvatili naš
predlog da ova godišnjica dobije na značaju.

Tako da je predsednik države Aleksandar Vučić prihvatio da bude pokrovitelj obeležavanja, a Sveti arhijerejski Sinod prihvatio da se njegovo zasedanje održi u manastiru Prohor Pčinjski
- dodaje episkop Pahomije.

Čitava 2020. godina je posvećena velikom jubileju, što je naglasio i profesor istorije Vizantije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, inače poreklom iz Stubla, dr Vlada Stanković, član Organizacionog odbora za obeležavanje jubileja.

- Sa radošću sam prihvatio zadatak da pomognem koliko je god to moguće da se organizuje uspešan međunarodni skup posvećen retkom jubileju manastira, a podsetio bih da takođe slavimo i sedam vekova njegove obnove koju je realizovao kralj Milutin - dodajeStanković.

Naučna konferencija “Prepodobni Prohor Pčinsjki 950 godina u srpskom narodu”,održaće se od 11. do 13. juna u manastiru, uz učešće više desetina naučnika.  Organizatori ovog skupa, osim Eparhije vranjske,  i filozofski fakulteti u Beogradu i Nišu, Matica Srpska, Bogoslovski fakultet, Institut za vizantijsku kulturu, Pedagoški fakultet Vranje i Narodni muzej u Vranju.

Svečana proslava jubileja zakazana je za nedelju 17. maj, a započeće Svetom arhjerjskom liturgijom koju će služiti patrijarh srpski Irinej.

U nastavku svečanosti biće održan kulturno umetnički program, uz učešće umetnika i folklornih grupa iz zemlje i regiona
.

Osim već pomenutog naučnog slupa, zakazanog za jun, 1. novembra će u manastiru biti organizovan simpozijum na temu "Monaštvo kroz vekove".

Svečana akademija u čast Svetog kralja Milutina, obnovitelja manastira pre 700 godina, biće održana na manastirsku ktitorsku slavu 12. novembra, čime bi se okončala proslava velikog jubileja. 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: