Povodom DANA POBEDE: Baština ratnika

Lokalne vesti - Utorak 08.05.2018 - 07:18

Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, istoričar Dejan Ristić održaće u sredu predavanje pod nazivom "Baština ratnika – Vojni memorijali i mesta stradanja Drugog svetskog rata" u Domu vojske u Vranju sapočetkom u 19 časova.

Vojni memorijali kao deo kulturne baštine Srbije FOTO: Promo Vojni memorijali kao deo kulturne baštine Srbije FOTO: Promo
Predavanje organizuju SUBNOR Vranje i Gimnazija "Bora Stanković", uz podršku Grada Vranja i 4. brigade Kopnene vojske, a autori programa su Miroljub Miša Stojčić, viši arhivista i istoričar Nenad Stojiljković.
 
Izuzetno bogatstvo kulturne baštine (arheološki lokaliteti, prostorne kulturno-istorijske celine, bogomolje, utvrđenja, javni spomenici, bojišta, vojni memorijali i mesta stradanja, arhivi, biblioteke, muzeji, galerije i dr.) čine Srbiju prepoznatljivom u evropskim i svetskim okvirima.
 
Poseban segment nacionalne nepokretne kulturne baštine čine vojni memorijali i mesta stradanja iz razdoblja Drugog svetskog rata.
 
Kulturno nasleđe, u sva tri svoja pojavna oblika (pokretno, nepokretno i  nematerijalno), predstavlja jedan od temelja identiteta, ali i nepresušan obrazovni, naučni, umetnički, privredni i turistički resurs.
 
Šta čini kulturno nasleđe Srbije? Koliko poznajemo, na koji način čuvamo i kako upravljamo sopstvenim kulturnim nasleđem
 
Šta je ono što predstavlja svetsku vrednost? Po čemu Srbija može biti prepoznatljiva na svetskim kulturnim i turističkim mapama
 
Šta bi to mogao biti srpski kulturni proizvod? … Na koji je način Srbija prisutna u Uneskou? Zašto nas u Uneskou više nema, nego što nas ima?
 
Odgovore na ova i druga pitanja u vezi sa fenomenom vojnih memorijala, mesta stradanja i kulturnog nasleđa Srbije pokušaće da pruži istoričar Dejan Ristić.
 
Dejan Ristić je istaknuti istoričar, prevodilac i scenarista. Jedan od vodećih  stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem.
 
Obavljao dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije, državnog sekretara za kulturu i brojne druge u Vladi Republike Srbije
 
Bavi se diplomatskom istorijom, Holokaustom, odnosom države i tradicionalnih verskih zajednica u 20. veku, kulturnom istorijom i kulturom sećanja
 
Autor većeg broja naučnih radova i knjiga.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: