Pozajmi OSOBU umesto knjige: Živa biblioteka u Vranju puna priča o ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

Lokalne vesti - Petak 13.05.2022 - 12:13

U Vranju će u subotu, 14. maja, u podne na gradskom šetalištu biti organizovana "živa bibloteka".

FOTO: Promo FOTO: Promo
Umesto knjiga, istinite priče će pričati desetoro ekoloških aktivista i aktivistkinje iz cele zemlje, raznih profesija i starosti, najavljuju organizatori iz udruženja Generator. 
 
- Dođite i pozajmite osobu umesto knjige! Naši bibliotekari su tu da vam opišu ukratko svaku "živu" knjigu koja će se predstaviti, pa možete da birate sa kojom želite da porazgovarate.
 
Imamo učiteljicu, preduzetnika, ali i dva penzionera, jednu doktorku hemijskih nauka, bivšeg predsednika mesne zajednice jednog planinskog sela, ali i buduću poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije - poručuju iz Generatora.
 
Oni će u direktnom razogovoru sa zainteresovanima, ali i prolaznicima na šetalištu, pričati o svojim iskustvima i onome čime se bave.
 
Teme su zaštita reka Stare planine i reke Pčinje, zagađenje vazduha u Smederevu i Surdulici, zagađenje zemljišta i voda od rudarenja u Bosilegradu i od strane Rio Tinta, zagađenje reka od strane rudnika na teritoriji opštine Bosilegrad, izgradnja prvog durlanskog parka u Nišu, mreža ekoloških organizacija Jugoistočne Srbije, udruživanje eksperata u Nacionalnu ekološku asocijaciju, pritisci na ekološke aktiviste, političko angažovanje nekih od ekoloških pokreta itd.
 
Živa biblioteka u Vranju je prva od osam koje će biti održane u narednom periodu u zemljama Zapadnog Balkana i zemljama članicama Višegradske grupe - Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj
 
Ove aktivnosti je podržao Međunarodni Višegradski Fond.
 
Živa biblioteka predstavlja inovativnu metodologiju za promovisanje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije
 
Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme "knjigu" na određeno vreme, sa tom razlikom što su knjige u Živoj Biblioteci zapravo ljudi.
 
Biblioteke pune ljudskih „knjiga“ su sve češća pojava u svetu i predstavljaju način za prevazilaženje predrasuda, kao i za povezivanje ljudi koji imaju različite poglede na svet. 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: