Pozorište BARJA: Pripreme za povratak

Lokalne vesti - Nedelja 14.02.2016 - 22:33

Vranje – Svečanom sednicom i skromnim koktelom, surduličko amatersko pozorište "Barja" obeležilo je ponovni početak rada nakon tri i po godine neaktivnosti.

Ansambl Ansambl

Inicijativa za obnovu aktivnosti pozorišta je pokrenuta početkom ove godine i naišla je na podršku, kako građana, tako i lokalne samouprave.

Pauza u radu nastala je 2012. godine nakon nesuglasica sa Surduličkim kulturnim centrom, pod čijim su okriljem radili.

"Barja" je sada registrovano kao udruženje građana i sa optimizmom gleda na budući rad i oživljavanje pozorišne umetnosti u Surdulici.

Na sednici je napravljen osvrt na prethodni rad, emitovanjem filma sa scenama iz dvanaest "Barjinih" predstava.

Nakon svečanosti, u nedelju je održan i radni sastanak, na kojem se odlučivalo koji će biti naredni koraci.

Kako za OK Radio kaže Dragan Milošević, novinar, glumac i potpredsednik udruženja "Barja", razgovaralo se o budućem komadu, kojim će ovaj teatar nastaviti svoj život.


- Još uvek nije definitivno odlučeno koju predstavu ćemo postaviti na scenu, ali se ozbiljno razmatra da to bude Nušićev "Narodni poslanik".

Saglasni smo da bi trebalo da radimo komediju, jer je ljudima dosta tuge, čemera i jada i žele da vide nešto što će da ih razveseli.

Kako još uvek nemamo sigurna finansijska sredstava za rad, tražimo komad koji ćemo ceo moći da realizujemo sopstvenim snagama
– kaže Milošević.

U ansamblu "Barje" ima glumaca koji već imaju iskustva sa režiranjem, pa će se neko od njih najverovatnije prihvatiti ovog posla.

- To su pre svih, Nenad Stamenković, koji je režirao predstavu "Čekajući Marčela" i Miodrag Marković, reditelj predstave "Seme" – objašnjava Milošević.

Jedna od ideja za prvu premijeru je bila i da se radi "Radovan treći" Dušana Kovačevića, na "surdulički način", ali bi to zahtevalo angažovanje profesionalnog reditelja, pa će ova zamisao, najverovatnije, morati da malo sačeka.

Na sastanku je takođe bilo reči i o prostoru za probe i tu postoji nekoliko mogućih rešenja.

- Dom kulture Alakince, koji se nalazi na samo dva kilometra od centra Surdulice, zatim sala dobrovoljnog vatrogasnog društva Surdulica i bivša kuglana figuriraju kao mogući prostori za probe i to ćemo rešavati u najskorije vreme – kaže Dragan Milošević.

 

Za čitajuće probe bi u prvo vreme mogla da posluži i neka učionica O.Š. "Vuk Karadžić" ili čitaonica Biblioteke, jer se surduličkim amaterima žuri da što pre krenu sa radom.

Ideja je da prva premijera bude spremna za Festival amaterskh pozorišta Srbije, koji se u Lebanu održava u maju.

Ova smotra je nekada održavana u Surdulici i plan je da se ona i vrati u grad.

- Za tako veliki događaj najpre bi trebalo renovirati Surdulički kulturni centar, za šta su potrebna velika sredstva.

Opština taj novac nema, pa očekujemo da se obezbede iz međunarodnih fondova, tako da je ideja o festivalu u Surdulici ipak, na malo duže staze
– otkriva Miloševć.

Novac će biti potreban i za rad "Barje", a očekuje se da lokalna samouprava podrži projekat koji je ovo udruženje građana podnelo na konkursu koji je raspisala opština.

Ako se sve kockice slože, a nema razloga da ne bude tako, već na proleće bi trebalo očekivati prve plodove truda ovih entuzijasta za oživljavanjem pozorišnog života u gradu na Vrli.
 


Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i  stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: