Pravilna ishrana - ulaganje u budućnost

Lokalne vesti - Petak 12.10.2018 - 11:35

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) obeležava svake godine 16. oktobar , Svetski dan hrane, dan kada je ova organizacija i osnovana 1945. godine.

Brojne aktivnosti povodom Svetskog dana hrane. Foto: Promo Brojne aktivnosti povodom Svetskog dana hrane. Foto: Promo

U Srbiji se Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Ove godine Svetski dan hrane, 16. oktobar obeležava se pod sloganom: „Pravilna ishrana – ulaganje u budućnost” sa fokusom na smanjenje broja gladnih u svetu.

Posle perioda pada, učestalost gladi u svetu ponovo raste.

Prema najnovijem izveštaju FAO, danas više od 815 miliona ljudi pati od hronične pothranjenosti, dakle jedna na svakih devet osoba, a od toga 60 odsto čine žene.

Povodom obeležavanja Svetskog dana hrane pod sloganom „Pravilna ishrana - ulaganje u budućnost”  16. oktobra sa početkom u 12 časova u amfiteatru domaćina Srednje poljoprivredno veterinarske škole „Stevan Sinđelić“ u Vranju uz podršku Centra za prevenciju sa polivalentnom patronažom, Crvenog krsta Vranje, Zavoda za javno zdravlje, Medicinske škole, svih osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Vranja, biće organizovana tribina pod sloganom“Umereno je dovoljno“.

To je praktično bazar zdrave hrane pre svega iz sopstvene proizvodnje Srednje poljoprivredno veterinarske škole „Stevan Sinđelić“, ali biće organizovani i preventivni pregledi koji će podrazumevati merenje nivoa šećera iz kapilarne krvi i krvnog pritiska uz podelu zdravstvenoedukativnog materijala u vezi zdravih stilova života.

Poseban akcenat na pravilnu ishranu kao na jednu od najvažnijih preventivnih mera za očuvanje i unapređenje zdravlja.

Biće organizovana i izložba likovnih i literarnih radova
dece predškolskog i školskog uzrasta od 1. do 4. razreda kao i od 5. do 8. razreda po konkursu Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović-Batut“ i Zavoda za javno zdravlje Vranje na temu „Pravilna ishrana - ulaganje u budućnost”.



 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: