PRAVNICI SNS: Država da obešteti rezerviste (FOTO)

Lokalne vesti - Petak 11.12.2015 - 10:46

Predsednik Pravnog saveta GrO SNS-a u Vranju Miroslav Nešić ocenio je, na tribini te strane povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, da država mora na neki način da obešteti i rezerviste iz Pčinjskog okruga za dnevnice koje im duguje još od rata 1999. godine.

SNS tribina o ljudskim pravima FOTO D. Ristić SNS tribina o ljudskim pravima FOTO D. Ristić

Nešić je podsetio da je Međunarodni sud u Strazburu konstatovao diskriminaciju vojnih rezervista po osnovu teritorijalne pripadnosti, nakon odluke Vlade Srbije 2008. godine da isplati rezervistima Topličkog okruga po 200.000 dinara na ime ratnih dnevnica.

- Jedna pogrešna odluka Vlade dovela je do toga da će sada morati da se svima nekim zakonom napravi nekakva kompenzacija – kaže Nešić.

Na skupu je govorila i Jelena Jović, potpredsednica Pravnog saveta SNS-a u Vranju i podsetila je da je 10. decembra 1948. godine Generalna skupština UN donela Univerzalnu deklaraciju o pravima čoveka.

Članica Saveta Nataša Mihajlović se posebno osvrnula na nasilje nad ženama, rekvši da je svaka druga žena u Srbiji bila žrtva nekog oblika nasilja, fizičkog, psihičkog, seksualnog ili ekonomskog.

- Imamo Sigurnu kuću u Vranjskoj Banji koja, na žalost, ne funkcioniše, imamo i prihvatilište koje ne funkcioniše kako treba – istakla je Nataša Mihajlović.

Miroslav Nešić je naveo i da je diskriminacija žena vidljiva i u sudskoj praksi, s obzirom da se kod naših ljudi imovina obično vodi na muškarca kao "glavu kuće".

- Kada žena žrtva porodičnog nasilja bude prinuđena da napusti kuću, ona ostane i bez imovine, pa mora na sudu da dokazuje da je imovina stečena u zajednici, a takvi sporovi  traju po dve, tri, pa i više godina – rekao je Nešić.

 


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: