Praznične gužve: Brže preko MANJIH GRANIČNIH PRELAZA

Lokalne vesti - Subota 20.04.2019 - 09:45

Vranje - Uprava carina apeluje na putnike da tokom predstojećih uskršnjih i prvomajskih praznika koriste alternativne granične prelaze.

Dobro se informišite kako biste izbegli čekanje FOTO: D. Ristić/OK Radio Dobro se informišite kako biste izbegli čekanje FOTO: D. Ristić/OK Radio
S obzirom na činjenicu da se katolički i pravoslavni Uskrs ove godine praznuju u razmaku od nedelju dana, 21. i 28. aprila 2019. godine, a na njih se potom nadovezuju prvomajski praznici, ovih dana se već očekuje povećan broj putnika koji dolaze ili samo prolaze kroz Srbiju. 
 
Takve okolnosti su dobro poznate carinskoj službi Srbije, koja se kao i svake godine unapred priprema i pojačava aktivnosti na graničnim prelazima u nastojanju da se promet putnika u prazničnom periodu maksimalno ubrza, kažu iz Uprave carina.
 
- Bez obzira na blagovremeno preduzimanje svih mera povremeni zastoji ipak neće moći u potpunosti da se izbegnu, jer će na put istovremeno krenuti, kako naši, tako i strani državljani na privremenom radu u inostranstvu.
 
Kako biste sebe poštedeli nepotrebnog čekanja savetujemo da se pre putovanja dobro informišete
 
Informacije o stanju na frekventnijim prelazima Uprava carina svakodnevno dostavlja javnosti ali i AMSS, na čijem sajtu je dostupan i video prikaz stanja kako na ulazu, tako i na izlazu iz zemlje - podsećaju iz Uprave carina.
 
Za putovanje su radni dani uvek bolji izbor od vikenda, a u vreme praznika preporuka je i da se izbegavaju veliki, uvek opterećeni prelazi. 
 
Mada će na Horgošu biti otvorene sve raspoložive trake (šest za putnički i jedna za autobuski saobraćaj), a smene pojačane dodatnim brojem službenika, bolje je uputiti se ka manjim prelazima kao što su Kelebija, Đala, Bački Vinogradi ili Bajmok
 
Alternativa uvek opterećenim Batrovcima su Šid i Ljuba, a za Preševo je to granični prelaz Prohorinjski.
 
Putnici koji se u vreme praznika budu uputili ka Crnoj Gori preko prelaza Gostun biće svedoci radova na rekonstrukciji tog prelaza koji su nedavno počeli, ali ne ometaju uobičajan protok putnika i robe.
 
- Savetujemo putnike da prilikom ulaska u Srbiju carinicima prijave sve što sa sobom nose, a nije lični prtljag i vrednije je od 100 evra, jer se na svu robu iznad ovog limita plaćaju uvozne dažbine
 
Propisi u vezi sa unosom gotovog novca nisu se menjali, tako da svaku sumu veću od 10.000 evra treba prijaviti kako na izlazu, tako i na ulazu u zemlju - ukazuje Uprava carina.
 
Detaljne informacije o važećim propisima u putničkom prometu možete naći na sajtu Uprave carina, www.carina.rs, na stranici „Pitanja i odgovori“.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: