Pre 22 godine Vesna telom zaštitila dete od gelera i ostala bez nogu: Pomozimo da ponovo prohoda

Lokalne vesti - Sreda 07.04.2021 - 12:23

Vesna Stojković (51) iz Vranja je tokom bombardovanja pretrpela brojne povrede od gelera, a ovaj događaj se na nju odražava i danas, jer su se, kao posledica njega, razvile autoimune bolesti, koje su dovele do amputacije obe noge.

FOTO: FB FOTO: FB

Tog kobnog 5. aprila 1999. godine, dok su bombe padale, našla se na otvorenom prostoru, i to sa detetom.

- Stradala sam 5. aprila pred glavnom kapijom kasarne, gde sam u tom momentu bila sa detetom. Ja sam radila tamo, tog dana su nam rekli da se javimo na posao, ali ja nisam htela jer ćerkica nije htela da se odvoji od mene.

Odlučila sam da izađemo u šetnju. Kasarna je blizu i sad, kad se prisećam, mislim da sam nesvesno krenula tamo da se javim usput. Čovek koji se nalazio na kapiji istog momenta mi je rekao da bežim. A onda su, nenajavljeno, oko 11.00 sati na kasarnu počele da padaju bombe
- ispričala je Vesna.

Kao posledicu tog događaja, Vesna je dobila dve autoimune bolesti - vaskulitis, odnosno zapaljenje krvnih sudova i ulcerozni kolitis, što je inflamatorna bolest debelog creva. Ove bolesti počele su da se manifestuju 2004. godine, a 2005. joj je u bolnici u Beogradu amputiran palac. Nakon toga nastaju problemi sa debelim crevom.

- Nakon toliko godina, bolest se 2018. godine manifestovala na jednu nogu, nakon dva meseca i na drugu. Doktori su morali da mi ih amputiraju kako bi mi spasili život. Od decembra 2018. do februara 2019. godine imala sam osam operacija. Amputirali su deo po deo - objašnjava Vesna.

Kako navodi, 2019. godine bila je na rehabilitaciji osam meseci. Prvo su joj napravljene jedne proteze, ali je doktorka istakla da nisu dovoljno dobre, te su napravljene druge. Iako joj je rečeno da bolje od toga ne može, Vesni ove proteze stvaraju velike probleme. Ne može normalno da hoda i postoji pretnja da joj se na nogama otvore rane.

Pre oko dva meseca pronašla je rešenje svog problema, a to je visokosofisticirana proteza, inostranog proizvođača koja bi Vesni omogućila samostalan i bezbedan hod. Ona, kako objašnjava, ima elektronsko koleno, koje prima impulse mozga i savija se kao prirodno.

Proteze koje su Vesni potrebne pomogle bi joj da se lakše kreće jer bi imala zglob koji se savija u pokretu i time bi hodala prirodnije, a proteza bi takođe trebalo da stopira svaki loš pokret i time smanji šanse za nezgode prilikom hodanja.

- Garantuju mi da neću da padnem da mogu bez štapa, ali moram da ih nabavim pre nego što mi atrofiraju mišići inače mi neće biti spasa. Primetila sam da mi igraju misići, i lekari su mi rekli da su počeli da atrofiraju. Trenutno imam terapije koje bi trebalo da uspore taj proces i da mi stimulišu mišiće, ali za maksimalno tri meseca moram da nabavim proteze
- kaže Vesna.

Ona, ipak, ne gubi nadu. Iz kolica usisava, kuva, briše, pegla, kako ne bi ceo dan provela na relaciji kolica - krevet.

Ove proteze koštaju oko 38.000 evra, a Vesna je do sada uspela da prikupi oko 10 odsto te sume.

Da se Vesna samostalno kreće! Budimo humani!

Pomozimo Vesni!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 939 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human939 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000823206-51

Uplatom na devizni račun: 160600000082349363

IBAN: RS35160600000082349363

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem IPS QR kod-a na vašoj E-banking aplikaciji: IPS QR kod

OK Radio, Telegraf

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: