Pred sednicu Kriznog štaba: Situacija skoro KATASTROFALNA, na pomolu STROŽIJE MERE

Lokalne vesti - Ponedeljak 18.10.2021 - 11:17

Sednica Kriznog štaba trebalo bi da bude održana ove nedelje, a doktor Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, kaže da medicinski deo zastupa stav da treba uvesti restriktivnije mere u pogledu smanjivanja kontakata, koje bi podrazumevale skraćivanje radnog vremena, kao i da na deset dana bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno.

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot
Kon za RTS kaže da je medicinski deo Kriznog štaba imao konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić i da insistiraju na sprovođenju onoga što su predložili i prošli put.
 
- Od prošle sednice Kriznog štaba nije došlo do poboljšanja situacije
 
Neka stabilizacija se vidi, ali na gotovo katastrofalnom nivou i to svakako nije poboljšanje - naglašava doktor Kon.
 
Ističe da do poboljšanja nije došlo ni kada je u pitanju obuhvat imunizacije.
 
- Ona se dešava, iz dana u dan se vakciniše jedan broj ljudi, ali je to više nego nedovoljno
 
Trebalo bi najamnje deset puta više - navodi Kon.
 
Ističe da će u takvoj atmosferi biti održana sednica Kriznog štaba i da se nada da će doći do nekih pomeranja.
 
- Ne može doći do pomeranja stava medicinskog dela Kriznog štaba jer se on formira na osnovu činjeničnog stanja i epidemiološke situacije, koja je vanredna, a povremeno i katastrofalna - upozorava doktor Kon.
 
Naglašava da trajni izlaz iz trenutne situacije jeste samo vakcinacija.
 
Doktor Kon kaže da medicinski deo Kriznog štaba zastupa stav da treba uvesti restriktivnije mere u pogledu smanjivanja kontakata, koje bi podrazumevale skraćivanje radnog vremena, kao i da na deset dana bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno.
 
- Istovremeno smo tražili da se maksimizira kontrola sprovođenja mera uz korišćenje sankcija koje će se javno objavljivati. 
 
Tražili smo i da budu zabranjena javna okupljanja više od pet ljudi, sve što bi sprečilo masovno zaražavanje koje nam se dešava - kaže Kon.
 
Ističe da bi i sa takvim merama rezultati videli brzo, ali da je činjenica da bi došlo samo do predaha jer bi bez vakcinacije i sa popuštanjem mera ponovo došlo do podizanja broja zaraženih.
 
- Skeptičan sam da će takve mere biti usvojene, ali verujem da će o kovid propusnicama još biti reči i očekujem da će to postupno početi da se uvodi. Videćemo samo kako - kaže doktor Kon.
OK Radio, RTS

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: