Predlog novog zakona: TRAJNO ODUZIMANJE vozačke dozvole i automobila

Lokalne vesti - Nedelja 08.05.2022 - 01:04

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić kazao je da će u novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, koji je u pripremi, biti trajno oduzimanje vozačke dozvole i oduzimanje vozila.

FOTO: MUP FOTO: MUP

Trenutna praksa je da se vozaču koji sakupi 18 bodova oduzima vozačka dozvola, pa on potom ide na seminar u Agenciju za bezbednost saobraćaja, koji traje 40 časova, posle ćega mu se vraća dozvola.

- Postavlja se pitanje koji je to broj puta koji ćemo dozvoliti nekome da izgubi dozvolu i da mu se vrati.

Negde praksa razvijenih zemalja kaže da je to dva do tri puta, posle čega ta osoba ide na posmatranje i preglede da se vidi da li ima neki problem, i ako ga ima trajno mu se oduzima dozvola
- objašnjava Pešić.

On ističe da nije pristalica kažnjavanja, jer smatra da imamo dobro izgrađen sistem kažnjavanja i otkrivanja saobraćajnih prekršaja, već uvođenja saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja u svim školskim i predškolskim ustanova.

- Ono na čemu moramo da radimo je edukacija ljudi. Kazne su kratkotrajnog efekta i neće trajno uticati na promene ponašanja - poručuje Pešić.

On dodaje da se tako radi u razvijenim zemljama i da je to stav Agencije, struke i Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Uvođenjem predmeta saobraćajno obrazovanje i vaspitanje u školske i predškolske ustanove decu ćemo od malih nogu učiti opasnostima i rizicima.

Onda smo na taj način formirali generacije dece pešaka, a zatim i generacije mladih vozača
- poručuje Pešić.

Pešić objašnjava da ako nekome naplatimo kaznu zbog sigurnosnog pojasa, to neće mnogo uticati na promenu njegovog ponašanja, već da treba da mu objasnimo zašto je važno da koristi pojas, i da ako nismo vezani, a imamo vazdušni jastuk u kolima, da će nas taj vazdušni jastuk ubiti.

OK Radio, Tanjug

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Mike
08.05.2022. , 07:12
Nevezanje pojasa ugrozava samo vozaca. Sta drzava ima s tim? E tu je kvaka. Naime,individua je,ispada, drzavna svojina jer jedino tako moze se objasniti neki zakon koji stiti "samo tebe". U suprotnom, sta Drzava ima s tim sto ja ne vezem pojas? Ne ugrozavam nikoga? Sebe? E tu je kvaka. Znaci ako osoba pogine u saobracajki a bila je vezana,i pogine ne svojom krivicom,njeni najblizi treba da dobiju odstetu,bez obzira na obavezno osiguranje,jer,osoba je MORALA biti vezana (protiv svoje volje) i poginula je.
Jas
08.05.2022. , 16:49
"tako se radi u razvijenim zemljama", koliko puta sam naišla na ovu izjavu. Gospodo, mi smo daleko od razvijene zemlje, prvo radite na tome da budete razvijeni pa tek onda uvodite nove zakone. U razvijenim zemljama svaki gradjanin ima ista prava i obaveze, nebitno dal je sin predsednika ili trgovca. Malo mislite o tome pa tek se onda pravite pametni
Vasilije
12.05.2022. , 13:24
Evo velike sanse za (pametne saobracajce) da se pokazu u punom sjaju kako bi napredovali.
Ivke
13.05.2022. , 19:17
Naš narod najviše boli kad mu uzmeš pare pusti razvijene samo udri po džepu i videces rezultate
Branislav
13.05.2022. , 21:25
Samo da pljačkaju narod a kao da nepiju saobrecajci svaki dan ih vidim kako piju sramota
Ipon
13.05.2022. , 23:24
Netreba te oduzimat vozacke trajno vec oduzmitd licence policiji i inspektofima koji rade posao selektivno.problem se moze resit za 2 god.da je nekom go u interesu.pozdrav

14.05.2022. , 17:52
Cista drzavna pljacka puni narod budzet lopovima nek usporede crne kazne u EU sa primanjima od 2.000 eur i primanja nasih od 300 eur kod nas za pojas kazna 100 eur u nemackoj Austriji 20 Eur. Privredni parkiranje u EU 15 EUR kod nas 100 eur sramota i treba da se stidite pljackate sirotinju
Velja
15.05.2022. , 09:10
Slažem se da treba država doneti takav zakon da se oduzima vozačka dozvola al pre svega treba se jasno staviti za koja krivična dela koliko poena da se vodi računa o svemu.Za alkohol drogu, prolaz na crveno,prolaz preko pruge kroz spuštene rampe ,i u slučaju udesa kada neko nekog udari i pobegne tu se treba drastično kažnjavati,a ne ako je prekorači brzinu primer 20 km od dozvoljene na auto putu a nije izazvao udes ima tu puno toga da se precizira u zakonu.
Zoran
15.05.2022. , 09:16
Na zalost da uvedu najrigoroznije kazne pojedini nece se opametiti,zasto?. Pa zato sto je nas mentalitet takav najverovatnije,zasto to kazem zato sto svakodnevno i vidimo i slusamo i gledamo svi mi preko medija kako se dogodila saobracajka ovde ili onde,i to nam nije za nauk nego zurimo jurimo jer mi smo heroji i znamo da se nece dogoditi nista nama dok ne spustimo nogu na papucicu za gas a onda vozi Misko.Ja mislim da bi sama desavanja svakodnevna u drumskom saobracaju trebala da protrezni i najmladje vozace koji kada sednu za volanom oni su kraljevi drumova i najaci,nerazmisljujuci da ne ugrozavaju samo svoje zivote nego i drugih nevinih vozaca i savesnih,nema gora kazna od saobracajnog udesa koji donese smrt ili daleko bilo bogalja za ceo zivot,to bi svakome od nas trebalo biti za nauk,ali za vecinu nije.Ja bih licno uveo da kada nasilnik u voznji ili svojom neodgovornoscu prema sebi i drugima izazove saobracajni prekrsaj tezi nikada vise ne dobije vozacku dozvolu,pa onda neka vozi,kakva posmatranja to nista nece doprineti da se spreci neodgovornost,nego brate uzimaj dozvolu i nikad da se takvom neomoguci da sedne za volanom.
Srki
15.05.2022. , 09:59
Нисте у праву да су казне кратког даха и да немају утицај на дуже време. Казне су врло успешне,врло. Знам по себи,знам по другима. Кад сам платио мало већу казну,остао без дозволе на три месеца и добио 14 бодова,нисам прешао дозвољену брзину ни за 1км/х,толико сам обраћао пажњу да не направим грешку те две године да ми се једноставно урезало такво понашање у вожњи. Додуше,постоје савесни и несавесни људи,то је већ друга прича,али те несавесне ни одузимање дозволе неће спречити да вози без исте или нерегистрован а то

15.05.2022. , 13:18
Svaka cast ja sam licno za tu opciju brza voznja divljanje putevima alkohol samo oduzeti
Al
15.05.2022. , 16:31
Da vi brinete o bezbednosti saobraćaja odavno bi uveli neke osnovne stvari kao što je pokrivanje tovara kamiona,popravka udarnih rupa koji bukvalno otkidaju trap na kolima(za to bi trebale ozbiljne tužbe gradjana da uslede) za šta odlaze pare od registracije auta koje su najskuplje u Evropi
Źeljko marijanac bauer
15.05.2022. , 17:58
Žao mi je što mi je iskrenost i transparentna direktnost veliki problem za bahate a i POLICAJCE koje ja i mi poreznici plaćamo a oni ne obavlhaju svoj posao ravnopravno,postoje RAZLIČITI ARŠINI! Veliku razliku ili ti prioritet se daje VOZAČIMA BESNIH AUTA PA I DŽIPOVA A TU NE BIH IZUZEO NI AUTOBUSE A NI BEZOBRAZNO PONAŠANJE BICIKLISTA NA PEŠAČKIM PRELAZIMA! Policija nije potrebna na putevima sa fama laserom pošto su svi policajci sa istim locirani uzgred i kad su zastupljeni oni locirajuvozače iz zasede što NIJE PO ZAKONU !! VOLIM MOJU SRBIJU ZA KOJU SAM KRVARIO ALI OVAKU BAHATOST NISAM DOŽIVEO SAMIM TIM DA POLICIJA IMA RAZLIČITE ARŠUNE U KAŽNJAVANJU ,TUŽNO !!!

15.05.2022. , 21:13
Za dozvolu uredu,Ali uzeti auto nije. Treba nam uzeti kucu Ili stan ko sta ima Da prodaju da bi imali sto vise para.