Predsednik Trgovišta u sukobu interesa?

Lokalne vesti - Ponedeljak 15.10.2012 - 13:46

Vršilac dužnosti predsednika opštine Trgovište Radoslav Jordanović je u sukobu interesa, tvrde bivši čelnici te opštine.

Jordanović Jordanović
Jordanović je, naime, direktor osnovne škole „Branko Radičević“ u Trgovištu i vršilac dužnosti predsednika opštine. 
 
U praksi, sve zahteve koje upućuje kao direktor škole sam i potpisuje i odobrava kao prvi čovek opštine. 
 
– Prvo, on ne sme da bude vršilac dužnosti predsednika, jer je to protivzakonito. 
 
Predsednik i njegov zamenik ne mogu biti ugovorci, niti volonteri, već rukovodioci opštine gde moraju biti u radnom odnosu. 
 
Jordanović je zvanično radnik škole, a obračun plate iz prosvete nosi u opštinu gde mu se odbija taj iznos od 130.000 dinara, koliko treba da primi predsednik opštine. 
 
Dakle, on prima dve plate iz budžeta. Ista situacija je i sa njegovim zamenikom koji je direktor Filijale PIO u Trgovištu - kaže naš sagovornik iz grupe građana URS. 
 
On napominje da Jordanović kao direktor škole uputi zahtev za dodelu određenih novčanih sredstava iz opštinskog budžeta školi, a da kao v.d.predsednika opštine taj zahtev i odobri. 
 
– Na takvom dokumentu imamo dva ista potpisa. To prevazilazi svu moguću zloupotrebu budžetskih sredstava, prekršeni su svi mogući zakoni i imamo nikad veći sukob interesa na delu. 
 
O svemu smo govorili na sednici Skupštine i obaveštena je Agencija za borbu protiv korupcije, koja je otvorila predmet protiv Jordanovića - kaže jedan od odbornika URS u Trgovištu. 
 
Radoslav Jordanović kaže da odbornici URS-a ne biraju sredstva kako bi se domogli rukovodeće fotelje. 
 
– Ako mi nađete jedan dokument gde sam potpisan kao direktor škole i predsednik opštine, slikajte i objavite. Oni više ne znaju šta će da rade kako bi došli do fotelje. 
 
Prvo neka sa dobro informišu, pa neka onda izlaze u javnost sa optužbama - kazao je Jordanović. 
 
Na pitanje da li po Zakonu o lokalnoj samoupravi može da bude vršilac dužnosti predsednika opštine, Jordanović je kratko odgovorio „da je sve danas moguće“. 
 
U Agenciji za borbu protiv korupcije potvrđeno nam je da postoji prijava protiv Radoslava Jordanovića i da je oformljen predmet po kome se trenutno postupa. 
 
Kako je saopšteno, istovremeno biti direktor javne ustanove i  predsednik opštine je školski primer sukoba interesa, osim u slučajevima gde je Agencija odobrila obavljanje dve funkcije istovremeno, što nije slučaj sa Jordanovićem.  
 

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: