Predstavljanje Kataloga Legata Vere Cenić i otvaranje izložbe Larus argentatus dr Vere Cenić

Lokalne vesti - Ponedeljak 29.01.2024 - 13:47

Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo da u utorak, 30. januara 2024.godine, u 18 sati, prisustvujete predstavljanju publikacije Katalog Legata Vere Cenić u vranjskoj Biblioteci i otvaranju izložbe Larus argentatus dr Vere Cenić.

Foto: Biblioteka Bora Stanković Foto: Biblioteka Bora Stanković
Program će se održati u prostorijama Pozorišta  ”Bora Stanković” u Vranju.
 
Katalog Legata Vere Cenić u vranjskoj Biblioteci objavljen je kao treća bibliografija u nizu predstavljanja legatâ i bibliotekâ celina koje baštini Biblioteka „Bora Stanković” u Vranju.
 
Pored bibliografskog popisa knjiga, Katalog donosi i biografske činjenice o Veri Cenić, detalje iz kulturnog i prosvetnog života lokalne zajednice, omogućuje bolje poznavanje istorije književnosti objavljene na srpskom jeziku, pruža osnove za dalja istraživanja iz istorije književnosti, književne kritike, teorije književnosti, filologije, lingvistike, zavičajne istorije, istoriografije, folkloristike i drugih disciplina.
 
Izložbom Larus argentatus dr Vere Cenić se kroz verodostojno portretisanje heroine našeg grada daje svojevrsni omaž jednoj bogatoj biografiji. Nadamo se da smo u ovom sveobuhvatnom pregledu jedne značajne pisane zaostavštine osenčili intelektualni angažman Vere Cenić i dali valjano tumačenje njene lične lektire, a sve knjige i periodika iz legatske biblioteke su dostupne građanima, što je od ogromnog kulturnog značaja kako za našu Biblioteku, tako i za naš grad.
 
Autorke izložbe i kataloga su Aleksandra Antić i Jasmina Knežević, više diplomirane bibliotekarke.
 
Realizaciju izložbe i objavljivanje kataloga podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje u okviru Projekta „Larus argentatus dr Vere Cenić“
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: