Prestanak angažovanja Zajedničkih snaga Vojske Srbije i MUP

Lokalne vesti - Utorak 03.04.2018 - 08:03

Vranje - Posle više od 20 meseci angažovanja, Zajedničke snage Vojske Srbije i MUP, predale su nadležnost obezbeđenja državne granice ka Bugarskoj i Makedoniji Ministarstvu unutrašnjih poslova, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vojska u jednoj od akcija. Foto: Ministarstvo odbrane. Vojska u jednoj od akcija. Foto: Ministarstvo odbrane.

Zajedničke snage za obezbeđenje državne granice formirane su Odlukom Vlade Srbije 19. jula 2016. godine i do danas su onemogućile ilegalni prelazak državne granice za više od 23.000 ilegalnih migranata.

U istom periodu, sprečena su 154 slučaja krijumčarenja 2.177 lica. Organima pravosuđa privedene su 172 osobe, najviše iz Srbije, njih 134, zatim 17 državljana Bugarske i drugi iz Pakistana, Avganistana, Iraka, Holandije, Austrije, Moldavije i Bosne i Hercegovine.

Nadležni organi odredili su pritvor u trajanju do 30 dana za 122 osobe, a protiv 39 je podneta krivična prijava u redovnom postupku i isti se brane sa slobode.

Za dve maloletne osobe podneta je prekršajna prijava, a za devet osoba je postupak obustavljen.

- Poverene zadatke od strane Vlade Srbije, sprečavanje ilegalnih prelazaka migranata na teritoriju Republike Srbije, sprečavanje krijumčarenja ljudi preko državne i privođenje pravdi osoba koje se bave tim poslovima, Zajedničke snage su uspešno obavljale pod komandom pet komandanta koje je ovlastio predsednik Republike Srbije.

Komandanti Zajedničkih snaga za obezbeđenje državne granice, od njenog formiranja do danas su bili: general-major Želimir Glišović, brigadni general Mile Jelić, brigadni general Dejan Janković, pukovnik Vladeta Baltić i pukovnik Saša Nedeljković.

Zajedničke snage su bile sastavljene od pripadnika Vojske Srbije i Ministrastva unutrašnjih poslova
- navode iz Ministarstva odbrane.

Iz jedinica Vojske, angažovane su pretežno jedinice Vojne policije i pešadijske jedinice, dok su iz MUP angažovani pripadnici Uprave granične policije, Žandarmerije, Interventne jedinice policije i druge.

U toku angažovanja Zajedničkih snaga, pomoć u obezbeđenju državne granice pružila je i Evropska unija angažovanjem policijskih službenika iz Češke, Slovačke, Slovenije, Francuske, Mađarske i Austrije, a Oružane snage Austrije donirale su  30 dvogleda za noćno osmatranje Zajedničkim snagama za obezbeđenje državne granice.
 
- Zajedničke snage obavljale su zadatke angažovanjem svojih organa, prvenstveno patrola, zaseda i osmatračnica, na delu državne granice prema Republikama Bugarskoj i Makedoniji.

U jednom manjem delu angažovanja dok je postojala realna potreba za tim, snage su obezbeđivale i deo granice prema Republici Crnoj Gori.

Osim ovakvog, linijskog načina obezbeđenja granice, Zajedničke snage angažovale su svoje organe po dubini teritorije, pre svega organizovanjem kontrolnih punktova ali i sprovođenjem drugačijih kontrola komunikacija u dubini teritorije.

Kombinovanjem linijskog i dubinskog načina obezbeđenja, od samog početka angažovanja postignuti su izuzetni rezultati, koji se pre svega ogledaju u broju osoba sprečenih u pokušajima ilegalnog prelaska, kao i broju osumnjičenih privedenih pravd
i - kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: