Koliko je opasan ELEKTRONSKI OTPAD?

Lokalne vesti - Nedelja 04.08.2019 - 00:51

Srbija godišnje reciklira svega desetak odsto elektronskog otpada, dok zemlje Evropske unije kao sirovine iskorišćavaju čak polovinu svog otpada.

Elektronski otpad veoma opasan. Foto: Thinkstock Elektronski otpad veoma opasan. Foto: Thinkstock

Prema procenama stručnjaka, u preduzećima ima najviše elektronskog otpada, ali su zbog nedostatka efikasne kaznene politke retke kompanije koja taj otpad recikliraju.

Takođe, i fizička lica i domaćinstva predstavljaju  veliki “izvor” opasnog elektronskog otpada.

Računari, štampači, skeneri, frižideri I feš mašine, samo su neki od uređaja koji nakon upotrebe postanu elektronski otpad.
Koliko je reciklaža elektronskog otpada zastupljena na jugu Srbije, priča Đorđe Savić iz Vladičinog Hana.

Cena tehnološke revolucije ispostavlja se, između ostalog, i kroz elektronski otpad. Većina kućnih aparata u današnje vreme napravljena je tako da je isplativije kupiti novu, nego popravljati pokvarenu veš mašinu.

U trenutku kada je u domaćinstvu rešen jedan, nastao je drugi problem. Šta raditi sa pokvarenom veš mašinom? Gde odložiti takav otpad? Kako se osloboditi u isto vreme i kabastog, ali i po životnu sredinu veoma opasnog elektronskog otpada?

Elektronski otpad sadrži u sebi olovo, platinu, živu, berilijum i ostale komponente koje su opasne, pa samim tim neadekvatnim postupanjem sa ovom vrstom otpada oslobađaju se  različite toksične supstance koje direktno ugrožavaju životnu sredinu i ljude
– ukazuje Đorđe Savić, diplomirani inženjer elektrotehnike.

On dodaje da je elektronski otpad veliki problem ne samo u Srbiji, nego i u mnogo razvijenijim zemljama.

Njaveći problem kod elektronskog otpada, navodi Savić, je taj što se on sve više i više stvara. Procene su da će se za nekoliko godina elektronski otpad povećeti nekoliko desetina puta.

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku opštine Vladičin Hanu okviru projekta “Informisanjem ka podizanju ekološke svesti građana Vladičinog Hana”. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja opštine Vladičin Han.


 


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: