Prijem za Dejana Stojkovića redovnog profesora na Državnom Fakultetu Nju Jorka

Lokalne vesti - Četvrtak 08.06.2023 - 14:23

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković i zamenica gradonačelnika Zorica Jović organizovali su prijem za prof. dr Dejana Stojkovića, redovnog profesora na Državnom Fakultetu Nju Jorka (State University of New York).

Foto: vranje.org.rs Foto: vranje.org.rs
Dejan Stojković, rođeni Vranjanac, već dugi niz godina živi i radi u SAD. Bavi se teorijskom fizikom elementarnih čestica, gravitacije i kosmologije.
Njegov veliki uspeh u svetu naučnika sam po sebi dovoljan je razlog da bude gost rukovodstva grada.
 
Gradonačelnik Milenković upoznao je Stojkovića sa planovima grada pre svega na polju obrazovanja i izgradnje budućeg Centra izvrsnosti ,,Rista Stajić – Đoška", koji bi kao jedinstveni centar za edukaciju okupljao mlade i talentovane ljude ne samo iz Vranja, već i iz cele zemlje.
 
U prijateljskom i neformalnom razgovoru bilo je reči i o poslu kojim se Dejan Stojković bavi, njegovom istraživačkom radu na polju kosmologije i, pre svega, crnih rupa koje su fokus njegovog istraživanja, ali i o razlozima zašto je važno ulagati u edukaciju i obrazovanje, kao i o položaju naših naučnika u svetu.
 
"Uvek rado dođem u Vranje. Činjenica je da se u Americi živi bolje, a ovde lepše", rekao je Stojković.
On jednom godišnje poseti svoj rodni grad i svoju zemlju. To je prilika i da uvek održi po neko predavanje. Tako je bilo i ovog puta, na Institutu za fiziku u Beogradu i Prirodno – matematičkom fakultetu u Nišu. Vranjanci će, takođe, imati prilike da se druže sa njim na jednom od planiranih druženja na kome će biti reči o ''tajnama'' univerzuma.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: