Promocija knjige Ane Ilić

Lokalne vesti - Sreda 14.11.2012 - 10:02

Promocija zbirke pesama „Pod svetlom istine“, autorke Ane Ilić iz Vladičinog Hana, biće održana u četvrtak u Galeriji Nardonog univerziteta u Vranju.

Sa najave dešavanja Sa najave dešavanja

O zbirci će govoriti književnica Mirjana Petrović, glumica Radmila Đorđević, novinari Jelena Stojković i Vojkan Ristić, ali i pevač Đorđe David.

Tanja Stojević, direktorka Narodnog univerziteta, kaže da se na promociji očekuje veliki broj zvanica, jer se radi o devojci, autorki koja se u životu bori sa retkom neizlečivom bolešću.

– Ovo je Anina treća promocija knjige u Srbiji. Prve dve bile su u Beogradu i Vladičinom Hanu i posebno mi je zadovoljstvo što je Narodni univerzitet domaćin njene treće promocije u Vranju.

Ana je u devetoj godini života obolela od retke bolesti Fridrajhova ataksija i od tada je u invalidskim kolicima.

Ona je sav svoj bol, tugu, ali i neverovatno vedar duh pretočila u stihove koji su se našli između korica naslovljenih „Pod svetlom istine“.

Pozivam sve ljude da dođu na promociju i da podrže Anu u njenom daljem radu i pisanju – kaže Stojevićeva.

Anin otac Goran priča da je je njegova ćerka naslućivala bolest i da je uspostavljanjem dijagnoze utonula u totalni mrak.

– Pesme je pisala kako bi se oslobodila straha od bolesti i kako bi svu tu muku lakše prevazišla.

Nije se nadala da će njene pesme ikada ugledati svetlost dana, ali je ipak dočekala da prisustvuje svojoj promociji i ljudima potpisuje knjige.

Njena zbirka se danas čita u zemljama od Australije, preko Amerike do Evrope. Mnogi njeni prijatelji svih ovih godina pružaju joj nesebičnu podršku, a jedan od njih kome dugujemo veliku zahvalnost je pevač Đorđe David.

On je štaviše održao i humanitarni koncert za Anu – kaže Goran.

Inače, lečenje Ane Ilić nije moguće jer ne postoje lekovi i terapije za tu tešku i podmuklu bolest.

Postoje medikamenti koji samo ublažavaju stanje, ali se oni ne mogu naći u Srbiji i ne mogu se uneti u zemlju.

Anin otac kaže da se porodica oslanja na lekove iz Amerike do kojih se takođe ne može legalno doći.

 – Nabavljamo ih na crno i plaćamo oko 300 dolara mesečno. Ana nema prava na banjsko lečenje kod nas, tako da smo primorani sami da plaćamo rehabilitaciju koja joj je neophodna.

Ja sam radio u fabrici „Fopa“ koja je propala, a moja supruga u „Delišesu“ koji je doživeo istu sudbinu, tako da smo oboje bez posla.

Teško nam je, ali se za normalan život naše ćerke moramo boriti svim snagama – kaže otac Goran.

Promocija knjige zakazana je za četvrtak u 18 sati, a svi zainteresovani mogu na licu mesta kupiti Aninu zbirku pesama po ceni koju sami odrede.  


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: