Promovisana knjiga Gazda Gligor

Lokalne vesti - Sreda 25.01.2023 - 09:23

Svetosavska nedelja nastavljena je večeras u punoj kamernoj sali Pozorišta ,,Bora Stanković'' u Vranju promocijom knjige ,,Gazda Gligor'', Dušana Dudeta Đorđevića.

Foto:vranje.org.rs Foto:vranje.org.rs
 
 Reč je o posthumno priređenom izdanju pokojnog novinara, pisca i aforističara iz Vranja, koje je objavilo Udruženje književnika Vranja.
 
Na promociji su o knjizi govorili urednik izdanja Žikica Dimitrijević, zatim Dušanova ćerka Milica Mitić, koja je napisala predgovor i uradila lekturu, i glumac i reditelj Dragan Živković Durge. Kako se čulo na promociji radnja ,,Gazda Gligora'' dešava se početkom XX veka, tačnije neposredno pred Prvi balkanski rat. 
 
Govori o vranjskoj porodici koja postaje "ugledna" zahvaljujući ratnom profiterstvu, čija je glava Gazda Gligor, čovek iz nižih društvenih slojeva koji se obogatio preko noći, a čiji uspon i pad se opisuje od početka do kraja drame. Drama ,,Gazda Gligor'' prvi put je objavljena 1999. godine u svojevrsnoj trilogiji, uz drame Božja urotka i Magla. Odlomke iz knjige, uz Dragana Živkovića Durgeta, kazivao je i Nenad Nedeljković, takođe glumac  vranjskog teatra.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: