Protest Roma iz Hana i Surdulice zbog ubistva sunarodnika u Češkoj

Lokalne vesti - Utorak 06.07.2021 - 11:03

Nakon Beograda i Bora, Pokret Opre Roma Srbija (ORS) je u Vladičinom Hanu organizovao treći po redu skup podrške Romima i Romkinjama u Češkoj povodom brutalnog ubistva Roma Stanislava Tomaša, od strane češke policije.

FOTO: FB FOTO: FB

Skupu su se, pored meštana Vladičinog Hana, pridružili i Romi i Romkinje iz susedne Surdulice.

Pored razgovora na temu kako stati na put sistematskoj i sistemskoj diskriminaciji i povećanja učešća u političkom, ali i svim drugim aspektima života, kao načinima da se osigura bezbednosti Roma i Romkinja u Evropi, na skupu je takođe nastavljeno potpisivanje peticije podrške zahtevima koje je ORS predao ambasadi Republike Češke,
a koji se tiču nezavisne istrage i načina postupanja policije u Češkoj prema Romima.

U poslednjih par godina Romi su svedoci sve češće policijske brutalnosti, a smrt Stanislava Tomaša, koga je brutalno ubila češka policija u gradu Teplice u Češkoj je samo poslednji primer policijske brutalnosti koju su Romi pretrpeli.

Bez obzira na način na koji se događaj odvijao, pripadnici romskih zajednica iz cele Evrope, smatraju da je takva vrsta ponašanja u instituciji za sprovođenje zakona duboko osuđujuća.

Romi zahtevaju:

nezavisno sprovođenje istrage u vezi sa smrću Stanislava Tomaša,
stvaranje nezavisne komisije koja će izložiti policijska pravila i stvarnu policijsku praksu u romskim zajednicama.

Protesti podrške našoj braći i sestrama i Češkoj će se nastaviti širom Srbije!

Rasizam ubija! Romi žele da žive, poručuju.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: