Protest zbog kamenoloma

Lokalne vesti - Ponedeljak 19.08.2013 - 09:26

Oko dvesta meštana sela Klinovac kod Vranja protestvovalo je za vikend zbog najave otvaranja kamenoloma iz koga bi se u tom naselju vadio bazalt.

Sa protesta Sa protesta

Noseći transparente i majice sa natpisom „Stop kamenolomu“, oni su optužili i Ministarstvo rudarstva koje je firmi „5 D“ iz Vranja izdalo dozvolu za eksploataciju, da ovim činom želi da uništi „selo koje je Srbiji dalo najviše intelektualaca po glavi stanovnika“.

- Zahvalni smo vlasniku preduzeća „5 D“ što nas je ujedinio pred zlom koje se nadvilo nad selom.

Našim sudbinama igraju se biznismeni, država sve to pomaže, a iznutra nas potkopavaju neki grešnici iz naših redova. Sve zarad pomeranja granice Srbije prema severu – izjavio je Stojan Stevanović, meštanin Klinovca.

Klinovčanima su porukama i prisustvom podršku pružile komšije susednih sela Krševica, Klenike i Sveta Petka.

Meštanin Žika Nakić kaže da je deci i sebi sagradio kuću i da nema te sile koja će ugroziti miran život njegove porodice. Na protest je iz Beograda došla Dragoslava Stajčić, čiji su otac i majka rođeni u tom selu.

- Jako sam dirnuta ovim skupom i porukama ovih divnih ljudi. Došla sam da im pružim podršku, jer je i moj pokojni otac često govorio da je Klinovac vazdušna banja – kaže Stajčićeva.

Inače, preduzeće „5 D“ iz Vranja, posle svih predradnji, dobilo je rešenje o otvaranju kamenoloma za eksploataciju bazalta, koji ima široku primenu u građevinskoj industriji kao tehnički i kao ukrasni kamen.

Utvrđene rezerve na tom lokalitetu su oko 2,5 miliona tona.

Dalibor Ugarčić iz preduzeća „5 D“ kaže da ni najmanji detalj do sada nije rađen mimo zakonskih propisa i bez  znanja i saglasnosti nadležnih institucija.

Kako je kazao, u Klinovcu je ta firma otkupila zemljište i sve što se radi, radi se na posedu preduzeća.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: