Prva premijera na dečjoj sceni: Čarobnjak iz Oza kao SCENSKI SPEKTAKL (FOTO)

Lokalne vesti - Četvrtak 27.02.2020 - 13:28

Pozorište „Bora Stanković“ u Vranju odigraće će prvu premijeru na dečjoj sceni u renoviranoj zgradi u subotu, 29. februara. Ambiciozna postavka komada „Čarobnjak iz Oza“ najavljena je kao pravi pozorišni spektakl.

Priča uz koju odrastaju deca više od jednog veka FOTO: D. Ristić/OK Radio Priča uz koju odrastaju deca više od jednog veka FOTO: D. Ristić/OK Radio
Po motivima dela Frenka Bauma, dramatizaciju je uradila Aleksandra Glovacki, a predstavu je režirala Aleksandra Kovačević Iz Kraljeva.
 
Ova velika i skupa predstava postaviće nove produkcijske standarde na dečjoj sceni, ističe direktor vranjskog pozorišta, Nenad Jović.
 
- Imamo profesionalnu i moralnu obavezu prema deci, našoj najbrojnijoj i najvernijoj publici, da postavimo jedan ovakav komad koji će, ubeđen sam, dugo biti na našem repertoaru – kazao je on.
 
Rediteljka Aleksandra Kovačević je istakla da je imala sreću da radi sa divnim, talentovanim, beskrajno požrtvovanim, energičnim i radosnim ansamblom.
 
- Ova bajka, stara više od jednog veka, uvek je aktuelna jer se bavi osnovnim pitanjima ljudske egzistencije, socijalizacijom i osnovnim modelima ponašanja jedinke u društvu.
 
Potrudili smo se da čuveni film, koji svi znamo i volimo, bude inspiracija da napravimo priču o sadašnjem trenutku, priču koja je edukativna, ali i beskrajno zabavna – kazala je rediteljka.
 
Ideja za predstavu je rođena pre skoro dve godine i čekala je renoviranje zgrade, rekao je umetnički rukovodilac pozorišta, Bojan Jovanović.
 
- Od samog starta smo imali ideju da „Čarobnjak iz Oza“ bude model kako će se raditi predstave na dečjoj sceni koja ne sme da zaostaje u smislu kvaliteta produkcije i izbora saradnika.
 
Sada kada imamo „pravo pozorište“, nema izgovora, moramo da uložimo maksimalne napore da svaka predstava ima sve neophodne elemente za maksimalne domete – ukazao je Jovanović.
 
Zemlja Oz je zaista bila čudesna tokom nastanka predstave i glumci su uživali u svakom trenutku tog procesa, otkriva Jelena Filipović koja igra ulogu Doroti.
 
- Vrlo emotivno sam se prihvatila ovako velikog zadatka jer smo svi mi odrasli uz priču o čarobnjaku iz Oza i, odjednom, ja lupam tim cipelicama...
 
Da se nismo međusobno zabavljali koliko jesmo, ne znam kakav bi bio krajnji ishod, a rezultat je takav da verujem da će naša publika kroz ovaj spektakl, uvideti šta je zaista pozorišna magija – rekla je Jelena Filipović.
 
Tokom sedam godina rada u nemogućim uslovima, najvernija publika vranjskog teatra su bila deca, tako da je „Čarobnjak iz Oza“ najbolja nagrada za tu vernost, ukazao je glumac Marko Petričević.
 
- Komad ima detaljnu razrađenu režiju, originalne songove koje prati razigrana koreografija, razmaštane kostime i scenografiju i u potpunosti angažovanu glumačku igru – rekao je Petričević i dodao se nada da će ovaj spektakl živeti i oduševljavati decu ne samo u Vranju.
 
U predstavi igraju Jelena Filipović, Marko Nikolić, Stefan Stanojević, Marko Petričević, zatim Žetica Dejanović, Radmila Đorđević, Tamara Stošić, Dragan Živković, Mihael Stošić i Bojan Jovanović.
 
Kostime i scenografiju je osmislio Stefan Savković, originalne songove na tekstove Aleksandre Glovacki je komponovao Bata Zlatković, Scenski pokret i koreografiju je radila Krenare Nevzati Keri, ditzajn svetla Radomir Stamenković, a šminku Marija Đorđević.
 
Premijera je zakazana za 29. februar u podne, prva repriza je već dan kasnije, a druga će biti odigrana 15. marta.

Foto Galerija

Čarobnjak iz Oza otvara Dečju scenu

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: