Prva slava u čast SURDULIČKIH MUČENIKA

Lokalne vesti - Utorak 29.05.2018 - 07:21

Vranje - Opština Surdulica i Eparhija vranjska u utorak 29. maja, Svetom Liturgijom i nizom kulturnoumetničkih aktivnosti, proslaviće prvu slavu u čast Svetih Surduličkih mučenika.

Ikona Surduličkih mučenika. Foto: Eparhija vranjska Ikona Surduličkih mučenika. Foto: Eparhija vranjska
Početak Liturgije zakazan je za 9 časova u hramu Svetog Đorđa u Surdulici.
 
Dan ranije u Surduličkom kuturnom centru otvorena je i izložba pod nazivom „Sveti Surdulički novomučenici“, koju je priredio Arhiv Srpske pravoslavne crkve.
 
Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve je na predlog Eparhije vranjske u maju prošle godine u diptih svetih uvrstio Svete Surduličke mučenike.
 
Reč je o oko 20.000 stradalih Srba, po zvaničnim podacima nekoliko komisija, sa područja juga Srbije koji su pobijeni u Surdulici u jesen 1915. godine, za vreme Prvog svetskog rata, nakon okupacije ovog dela zemlje od strane Bugarske.
 
Za dan praznovanja Surduličkih mučenika, Sveti Arhijerejski Sabor je odredio 29. maj, dan kada su njihove Svete mošti pohranjene u Spomen-kosturnicu 2010. godine.
 
Mošti mučenika bile su pohranjene u Spomen-kosturnici u Surdulici koja je podignuta 1924. godine.
 
Bugarski okupatori su 1943. godine do temelja srušili Spomen-kosturnicu, a mošti zakopali na više lokacija, pa i na Starom surduličkom groblju.
 
U maju 2010. godine ti zemni ostaci su svečano vraćeni i pohranjeni u Spomen-kosturnicu, obnovljenu 2009. godine.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
 //