Prženica ili sprža - južnjački specijalitet od svinjskog mesa i retko ko može da mu odoli

Lokalne vesti - Petak 10.12.2021 - 11:10

Prženica ili sprža je južnjački specijalitet od svinjskog mesa, koji se pravi od čvaraka nakon topljenja masti i ovih dana, kada su svinjokolji aktuelni, stiže na mnoge trpeze upravo ona domaća, ne industrijska.

FOTO: S.Tasić/OK Radio FOTO: S.Tasić/OK Radio

Kao i kod ajvara, svaka kuća ima neku svoju tajnu spremanja sprže.

Iako svi spremaju spržu na gotovo isti način, sve ispadnu različite i svaka će vam domaćica reći da je njena sprža najbolja.

Kada su muškarci posle klanja svinja odradili najveći deo posla, onda nastupaju žene.

One su glavne oko kazana u kome se topi mast i pravi sprža.


- Prvo se slanina, tj salo topi u kazanu. Kada se odvoji mast, čvarci koji su ostali dodatno se kuvaju.

U njih se doda i meso od kostiju, koje su ranije kuvane, dakle, da se sve upotrebi, odnosno ne baci.


Onda se u te čvarke i sitno seckano meso, dodaje voda i so, to se kuva, uz stalno mešanje nekoliko sati.

Kada voda ispari, onda se tako na končiće usitnjeni čvarci, dodatno cede i tada je sprža gotova
- objašnjava proces pravljenja sprže jedna od ovdašnjih domaćica.

Neke domaćice u spržu dodaju i alevu papriku, pa mast od isceđena od nje bude crvenkasta i takođe se upotrebljava, ali smao uz određena jela.

Tako oceđena sprža, stavlja se u sudove, čuva na hladnom i konzumira najčešće do proleća. Može da se stavi i u zamrzivač i čuva duže.

Sprža je veoma hranjljiv i kaloričan specijalitet, a nešto je između čvaraka i duvan čvaraka, s tim što je u rangu delikatesa, na stepenici više, kažu ugostitelji.


Jede se uz hleb, naročito je ukusna ako je hleb vruć. Takođe, veoma često je meze, a uz nju je obavezna turšija, kiseo kupus i rakija ili domaće vino poznatije kao kominjak.

Poseban specijalitet je ispžena kisela paprika sa spržom
, koja može da bude i samo ručak, upravo zbog svoje kaloričnosti.

Većina restorana na jugu Srbije imaju je poslednjih godina u ponudi i to najčešće onu industrijsku.

Naravno, domaća je neuporedivo bolja i kada bi nekog pitali za cenu, ne bi znao da vam kaže, jer je ljudi retko prodaju, već je čuvaju za svoju upotrebu.


Svako domaćinstvo koje je sprema, izneće vam je na sto kao gostu i spakovati malo da ponesete kući.

Što se sprže tiče, Leskovčani su uspeli da joj zaštite geografsko poreklo, mada se ona spema načitavom jugu Srbije.


S.T.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
 //