Radna grupa za bezbednost novinara oštro osuđuje napade na OK Radio

Lokalne vesti - Petak 17.06.2022 - 15:25

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara je na današnjem vanrednom sastanku razmatrala pretnje koje su upućene vlasnici Oliveri Vlatkovići zaposlenima OK Radija u Vranju.

FOTO: OK Radio FOTO: OK Radio

Član Radne grupe Veran Matić je prilikom upoznavanja ostalih članova sa trenutnom situacijom koja se dešava u Vranju ukazao da pretnje traju duži vremenski period to jest od trenutka kada je vlasnica radija inspekciji prijavila investitora koji je izvodio radove bez potrebnih dozvola.

Pretnje su nastavljene putem telefona i na način da su maskirana lica izazvala incident u kafeu No coment, koji funkcioniše u okviru medijske kuće i iz čijih prihoda se obezbeđuje deo sredstava za nesmetano funkcionisanje medija. Pritisak i pretnje su nastavljene i u junu mesecu kada su zazidani prozori jedne od kancelarija OK Radija. Nadležne gradske službe su konstatovale da je zaziđivanje prozora urađeno na nezakonit način i izrazilo spremnost da ukloni sve nelegalno izgrađene objekte.

Bekir Dudić, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova je prisutne upoznao da je započet postupak procene bezbednosti vlasnice i zaposlenih u OK Radiju i da će se u skladu sa rezultatima te analize preduzeti odgovarajuće mere.

Povodom napada na ekipu Bugarske nacionalne televizije koji se dogodio u utorak u blizini rudnika Podvirovi kod Bosilegrada Branko Stamenković je prisutne obavestio da su Osnovno i Više javno tužilaštvo u Vranju u kontaktu sa nadležnim javnim tužilaštvom iz Sofije i da preduzimaju radnje iz svoje nadležnosti kako bi predložili sprovođenje daljih mera.

Članovi Radne grupe oštro osuđuju sve napade koji su usmereni na vlasnicu i zaposlene u OK Radiju i zahtevaju od svih državnh organa kao i organa Gradske uprave grada Vranja da preduzmu sve mere koje im stoje na raspolaganju kako bi se sprečio uticaj na novinare usled kog oni ne mogu obavljati svoju osnovnu funkciju koja se sastoji u slobodi prikupljanja i objavljivanja informacija koje su od značaja za sve stanovnike lokalne samouprave na čijoj teritoriji pružaju svoje usluge. Brzom i odlučnom reakcijom potrebno je jasno staviti do znanja svima da se ne sme ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija,a naročito vršenjem pritisaka, pretnjama, odnosno ucenom vlasnika medija ili novinara.
 
Kompletno saopštenje sa sastanka Radne grupe za bezbednost novinara možete videti ispod teksta.

 

 • Saopštenje Stalne radne grupe za bezbednost novinara.docx
 • OK Radio

  Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

  Komentari

  Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

  Ostavite komentar:

  Ime:
  Email:
  Komentar: