Radnici izbacili rukovodstvo Jumka iz fabrike

Lokalne vesti - Utorak 13.05.2014 - 20:33

Radnici „Jumka“ u Vranju koji već četiri meseca štrajkuju, sprečili su u utorak ujutru rukovodstvo kompanije da uđe u upravnu zgradu.

ispred upravne zgrade Jumka ispred upravne zgrade Jumka

Nakon pokušaja da problem dogovorom reši, direktor Goran Đorđević, kako saznajemo, izbačen je iz hola zgrade.

Predsednik Nadzornog odbora Branislav Popović nije ni pokušavao da uđe u upravnu zgradu, nego je direktno otišao u proizvodne pogone gde određeni broj radnika radi za mašinama.

Da problem bude veći, štrajkači nisu dozvolili ulazak u „Jumkovu“ zgradu ni službenicima carine i špediterima čije su kancelarije na drugom spratu upravne zgrade.

– Ne razumem samo šta su im krivi ljudi iz carine i špediteri, mada mi je donekle jasno da žele sada na taj način da izvrše pritisak kako bi premijer posetio „Jumko“.

Ovako ćemo da izgubimo sve poslove koje imamo ugovorene i onda možemo samo da se slikamo jer idemo u stečaj. Nerad država neće da pomaže, to moraju da budu sigurni – kaže Branislav Popović.

 

Predsednica ASNS u „Jumku“ Snežana Veličković kaže da niko iz rukovodstva fabrike neće moći da uđe u upravnu zgradu dok premijer Aleksandar Vučić ne dođe u Vranje.

– Svi štrajkači su u utorak u sedam sati bili u upravnoj zgradi „Jumka“. Dolazio je direktor Goran Đorđević, ali ga radnici nisu pustili jer nije ispoštovao dogovor sa štrajkačkim odborom.

Bilo je rasprave na ulazu i na kraju se okrenuo i otišao. Isto se desilo i sa predsednikom Nadzornog odbora Branislavom Popovićem.

Ovde ćemo da budemo ceo dan i celu noć, pa bi mogla neka pekara da donese sendviče ili hleb za ovaj gladan narod – kaže Veličkovićeva.

Sa druge strane, Popović dodaje da su svi  službenici „Jumka“ iz kancelarija u ponedeljak pokupili svoje stvari, jer su saznali da štrajkači od utorka neće nikog puštati u upravnu zgradu.

– To je grupa ljudi, njih oko 200, koji očekuju da dobiju novac, stanove i da odu iz „Jumka“.

Njima interes nije da fabrika stane na noge i počne normalno da funkcioniše, tako da sa njima i nema razgovora.

Kada su nedavno štrajkovali u zgradi, posle toga pronašli smo više od 50 pivskih dvolitarskih boca i kiseli kupus.

Tada su u zgradi bili samo jedno poslepodne – kaže Popović.

Prema njegovim rečima, u ponedeljak je još oko 50 radnika prešlo u pogone i počelo da radi.

Kako kaže, sve više njih shvata da samo radom fabrika može da opstane i da jedino na taj način zahtevi štrajkača mogu biti ispunjeni.

Podsetimo da su štrajkači u ponedeljak dali rok premijeru Aleksandru Vučiću da poseti Vranje i „Jumko“, inače će u suprotnom, kako su najavili, ponovo blokirati autoput Niš-Skoplje.

autor: Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: