Radnici pronašli krčag iz 18. veka pored temelja Muzeja

Lokalne vesti - Petak 06.04.2018 - 07:23

U jugozapadnom uglu zgrade Muzeja u Vranju, uz sam temelj, radnici su iskopali mali krčag crvene boje, visine od samo 15 centimetara, koji ima jednu dršku.

Krčag iz 18. veka. Foto: OK Radio Krčag iz 18. veka. Foto: OK Radio

Krčag je sa profilisanom ivicom trolisnog oboda koji je premazan angobom, belom tečnošću koja se koristi prilikom izrade predmeta od gline i to sa unutrašnje i spoljašnje strane.

Radovi na rekonstrukciji Muzeja izvode se  u okviru projekta “Sanacioni i konzervatorsko - restauratorski radovi na zgradi Pašinog konaka - Selamluka”.

Gordana Stojčić, arheolog i viši kustos u Muzeju, pojašnjava da krčagu nedostaje deo trolisnog oboda i blago naglašena stopa.

- Krčag potiče iz 18. veka. Biće inventarisan u zbirci poznog srednjeg veka Odeljenja za Arheologiju.  

Ovo nije ništa neobično s obzirom da se godinama unazad tokom izvođenja zaštitnih arhitektonskih radova u samom dvorištu kompleksa Pašinih konaka pronalaze interesantne stvari.

Tako su radnici ranije pronašli vodovodne cevi, keramičke posude, kamene spomenike, pa i razne gvozdene alatke
- ukazuje Stojčićeva.

Ona dodaje i da je 2014. godine prilikom rekonstrukcije krova i istočnog zida u prostoru odžaklije na spratu pronađena alatka za obradu drveta.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: