Rast maloletničkog kriminala

Lokalne vesti - Četvrtak 05.06.2014 - 10:22

Prema podacima Višeg javnog tužilaštva, tokom 2013. godine u Vranju je zabeleženo 321 krivično delo čiji je izvršioc maloletno lice.

Ilustraacija Ilustraacija

U odnosu na 2012. godinu broj krivičnih prijava protiv maloletnika porastao je za 84 lica.

Od ukupnog broja maloletnika čak 65 počinioca nekog od krivičnih dela čine deca. Po zakonskoj osnovi, sve krivične prijave protiv ove dece su odbačene.

Iz drugih razloga prijave su odbačene i za 60 maloletnika, a vaspitni nalog sproveden je nad 10 lica. Kod 21. maloletnika prijave su rešene nadoknađivanjem nastale materijalne štete.

Najviše maloletnih lica, njih 180 prijavljeno je za krađu dok je broj onih koji su naudili drugome fizičkim nasrtajem sveden na 122.

Prisutan je i manji broj prijavljenih lica za krivična dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, izazivanja opšte opasnosti kao i uništenja tuđuh stvari.

Veće za maloletnike, u 2013. godini , izreklo je vaspitne mere u korekcionim ustanovama za tri izvršioca krivičnog dela, dok je 116 maloletnika procesuirano sa merom pojačanog nadzora staratelja.

Najčešći počinioci ovih dela potiču iz rasturenih porodica ili su se na taj korak odlučili usled teškog ekonomskog stanja. Zabeleženi su i slučajevi višestrukih povratnika i to ponajviše u oblasti krađe.

Milan Zdravković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: