Razvoj OMLADINSKOG I ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA NA JUGU: I Han na spisku

Lokalne vesti - Četvrtak 21.09.2023 - 12:33

Projekat “Razvoj omladinskog i ženskog preduzetništva u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu”, biće realizovan i u Vladičinom Hanu.

Foto: S.Tasić/OK Radio Foto: S.Tasić/OK Radio

Ova opština ima, sada već dobru tradiciju, u realizaciji projekata podrške razvoju ženskog preduzetništva, jer godinama unazad u saradnji s aVladom Srbije, realizuje ovakve poduhvate.

Ove godine program sufinansiraju Kabinet ministra zaduženog za ravnomerni regionalni  razvoj i gradovi Leskovac i Vranje, opštine Vlasotince, Bojnik, Medveđa, Vladičin Han, Surdulica i Trgovište i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjkog okruga.


Cilj projekta je da se mladima i ženama omogući unapređenje poslovanja.

- Realizacija projekta će omogućiti mladima i ženama koje su vlasnici postojećih mikro i malih preduzeća i preduzetnicima/preduzetnicama da svoje poslovanje unaprede uz razvoj preduzetništva i preduzetničkog duha.


Program se realizuje u dve faze i to: prva faza Programa - obuke, Druga faza Programa -  Dodela bespovratnih sredstava.

Pravo na učešeće u Programu, u drugoj fazi dodele bespovratnih sredstava najboljim biznis planovima, imaju oni kandidati koji su uspešno završili program obuke i izradili biznis plan
- navodi se u pozivu.

Rok za dostavu prijava u okviru druge faze Programa uslovljen je realizacijom obuke priprema biznis plana i spremnost investiranja, odnosno 10 dana nakon završetka obuke, a podnosioci prijava u fazi takmičenja će o istom biti blagovremeno obavešteni.

Overena i odštampana prijava sa obaveznom dokumentacijom dostavlja se u zatvorenoj koverti sa naznakom “Razvoj omladinskog i ženskog preduzetnižtva u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu - ne otvarati” poštom ili na pisarnici jedinice lokalne samouprave.  

Direktna nefinasijska i finansijska pomoć doprineće rastu i razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika čiji su vlasnici žene i mladi do 35 godina starosti.


Projekat edukuje mlade i žene preduzetnice, pruža neophodno znanje za primenu biznis planova i doprinosi jačanju njihove konkuretnosti na tržištu kroz:

1. edukaciju o pripremi biznis planova, u vidu obuka;
2. takmičenje za najbolji biznis plan;
3. bespovratnu finasijsku pomoć najbolje rangiranim biznis planovima;
4. obuke i savetovanja za privredne subjekte, dobitnike bespovratnih finansijskih sredstava.


Obuke i monitoring radiće sertifikovani treneri Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Po realizaciji takmičenja u sklopu javnog poziva za najbolji biznis plan, najbolje rangirani biznis planovi kvalifikovaće se za dodelu bespovratnih sredstava.


Kandidati su u obavezi da biznis planom razrade poslovnu ideju koju su kandidovali u prvoj fazi Programa.

Dobitnici bespovratnih sredstava su u obavezi da registrovanu delatnost, za koju su im odobrena bespovratna sredstva, obavljaju najmanje još godinu dana od dana potpisivanja ugovora o dodeli bespovratnih sredstava.

Takođe, svi dobitnici grantova dobijaju i dodatnu obuku u vidu edukacija na temu unapređenje poslovanja - Elektronsko poslovanje i E-marketing, učešće na obukama je obavezno.


Ukupna raspoloživa sredstva iznose 20.000.000,00 dinara, od čega 2.500.000,00 dinara po jedinici lokalne samouprave sa maksimalnom vrednošću do 250.000,00 dinara bez PDV-a po korisniku. Dobitnici grantova su dužni da iznos PDV-a plate iz sopstvenog učešća.

Prihvatljive aktivnosti u okviru ovog poziva su: Nabavka opreme u cilju unapređenja poslovanja, povećanja produktivnosti i podsticaja konkurentnosti na tržištu, sedište na teritoriji gradova i opština partnera i ima aktivan status.

Kandidati prijave podnose u gradu/opštini na čijoj teritoriji je registrovan
privredni subjekat.


Kontakt osoba za detaljnije informacije:
Jelena Pavlović
Telefon: 016-3150117
e-mail: jelena.pavlovic@centarzarazvoj.org

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta opštine Vladičin Han. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.




 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: