Razvojni program „PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ predstavljen u Leskovcu

Lokalne vesti - Petak 31.03.2023 - 13:23

Program „PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ predstavio je 31. marta 2023. godine u Leskovcu planirane aktivnosti koje će u naredne četiri godine biti sprovedene uz podršku Vlade Švajcarske u vrednosti od 9 miliona evra.

Foto: UNOPS/Program PRO/Saša Đorđević Foto: UNOPS/Program PRO/Saša Đorđević
Kroz doprinos unapređenju primene principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou, socijalne uključenosti ranjivih grupa i zaštiti životne sredine, program PRO će doprineti poboljšanju kvaliteta života građana i građanki u 99 gradova i opština iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije koji imaju pravo na podršku programa, naveo je viši službenik za dobro upravljanje na programu PRO Dragan Mladenović. 
 
„Podrška će biti pružena i za poboljšanje lokalnog upravljanja životnom sredinom i učešće javnosti a naročito mladih u zelenoj agendi. Najpre će biti pružena tehnička podrška za unapređenje institucionalnog okvira na lokalu, a u 20 gradova i opština biće podržani lokalni projekti za zaštitu životne sredine”,  istakao je Mladenović.
 
Lokalne samouprave će dobiti podršku da u skladu sa najboljim praksama iz demokratski razvijenih zemalja unaprede lokalne procedure u cilju poboljšanja kvaliteta javnih usluga koje pružaju građanima i građankama, istakao je Mladenović i dodao da će uz podršku programa PRO lokalne samouprave moći da unaprede elektronsku upravu i razviju nove eUsluge, ali i da osnaže ljudske resurse i izgrade institucionalnu ekspertizu u oblasti primene dobrog upravljanja u praksi, što uključuje i ekspertizu u oblasti rodno odgovornog upravljanja i budžetiranja. 
 
Direktni korisnici podrške programa PRO biće i centri za socijalni rad i druge lokalne institucije, kao i i građani i građanke Srbije, naročito ranjive grupe sa posebnim fokusom na Rome, osobe sa invaliditetom i lica koja mogu da ostvare podršku u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, navela je Nataša Ivanović, službenica za socijalno uključivanje na programu PRO.
 
„Podrška za razvoj socijalne zaštite u najopštijem smislu biće pružena gradovima i opštinama u kojima je trenutno najmanje dostupnih usluga u ovoj oblasti, kao i udruženjima za dobijanje licence pružaoca usluge. Deinstitucionalizacija dece sa smetnjama u razvoju će biti posebno važna tema, kao i podrška mladima i starijim osobama i neformalnim sakupljačima sekundarnih sirovina”, istakla je Ivanović.
 
Program će podržati lokalne samouprave da unaprede postojeće i razviju nove, integrisane usluge i da ostvare međuopštinsku saradnju u oblasti socijalne zaštite.
 
Regionalnom predstavljanju u Leskovcu prisustvovali su predstavnici i predstavnice lokalnih samouprava i centara za socijalni rad iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga.
 
Program „PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu” podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Dečijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF), Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: