Renovirano pozorište CENTAR KULTURNOG ŽIVOTA Vranja i juga Srbije (FOTO, VIDEO)

Lokalne vesti - Petak 18.10.2019 - 14:08

Sedam godina nakon podmetnutog požara, Vranje konačno dobija pozorište u novom i savremenom izdanju, rekao je gradonačelnik Slobodan Milenković na konferenciji za novinare prilikom obilaska renovirane zgrade vranjskog teatra.

Konferencija za medije na velikoj sceni FOTO: G. Mitić/OK Radio Konferencija za medije na velikoj sceni FOTO: G. Mitić/OK Radio
Nakon sedam mukotrpnih godina, tokom kojih je bilo mnogo prepreka, uz pomoć državnog vrha i posvećenosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kabineta premijerke Ane Brnabić, Vranje i Srbija dobijaju jedno od najsavremenijih pozorišta u zemlji, rekao je gradonačelnik Slobodan Milenković.
 
- Ovo je veliki događaj za Vranje, Pčinjski okrug i jug Srbije jer je Vranje do 2012. godine bio kulturni centar zemlje, a od danas će to ponovo biti.
 
Otvaranje Pozorišta će trajati tri dana; prvi dan, 20. oktobar je namenjen deci, kada će biti izvedena dečija opera „Bastijen i Bastijena“ Narodnog pozorišta.
 
Narednog dana je centralni događaj kada će biti izvedena Borina „Koštana“ u formi opere koju je režirao Vranjanac Jug Radivojević.
 
Trećeg dana izvodimo „Nečistu krv“ našeg ansambla, čime otvaramo novu eru stvaranja u novoj zgradi – najavio je Milenković.
 
Velika scena poseduje najsavremeniju scensku tehniku i rasvetu, tako da će biti moguće izvođenje najzahtevnijih predstava.
Za renoviranje pozorišta utrošeno je ukupno 368 miliona dinara, od čega je 173 miliona donirala Vlada Srbije, dok je 195 miliona izdvojeno iz lokalnog budžeta i prikupljeno od priloga pojedinaca i kolektiva. U tu sumu ulazi i 60 miliona dinara potrošenih na dekontaminaciju.
 
U podrumu je prostor preuređen u kabare gde će moći da se igraju manje predstave, monodrame, za muzičke događaje, promocije i da služi kao izložbeni prostor.
 
U toku je nabavka 3D projektora, tako da će Vranje, posle tri decenije, ponovo dobiti bioskop, naglasio je gradonačelnik, zahvaljujući se i svim pojedincima i kompanijama koji su pomogli da Vranja dobije ovakav reprezentativni objekat.
 
Gradska većnica Zorica Jović je istaka da su kultura i kreativnost strateška područja razvoja Vranja.
 
- Pozorište će biti centar kulturnih dešavanja, mesto za inspiraciju i stvaranje inovativnih umetničkih sadržaja pa je veoma važno što će ovaj objekat ponovo zaživeti u punom sjaju i kapacitetu – rekla je većnica.
Zbog većeg komfora, kapacitet pozorišne sale je malo smanjen i sada iznosi 256 mesta, u odnosu na ranijih 280. Od toga, 161 sedište je u parteru, 83 na balkonu i 12 u svečanoj loži.
 
Nova zgrada pozorišta daje i nove mogućnosti ansamblu, pre svega u tehničkom smislu, kaže direktor vranjskog teatra, Nenad Jović.
 
- Naš primarni cilj je održavanje kvaliteta produkcije, na dečjoj i velikoj sceni.
 
Shodno tome, radićemo na dovođenju kvalitetnih i ostvarenih reditelja koji će odgovoriti na sve naše ambicije, a kao i do sada, negovaćemo lik i delo Bore Stankovića – kazao je Jović i dodao da će biti angažovani mladi pozorišni umetnici iz Vranja.
 
Jović je najavio i predstojeće „Borine pozorišne dane“ koji će biti održani od 23. do 28. oktobra.
 
Umetnički rukovodilac vranjskog pozorišta, Bojan Jovanović, naglasio je da nova zgrada ima veliki značaj ne samo u tehnološkom, već i psihološkom smislu za ansambl. 
 
On je izjavio i da se u novoj pozorišnoj sezoni planira pet premijera; po dve na večernjoj i dečjoj sceni, uz još jednu predstavu na kamernoj sceni.
 
Repertoar na dečjoj sceni će biti obogaćen i jednom lutkarskom predstavom.
 

Foto Galerija

Obilazak renoviranog Pozorišta "Bora Stanković"

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: