Republički krizni štab u Vranju: Situacija NESIGURNA, ali POD KONTROLOM (VIDEO)

Lokalne vesti - Četvrtak 21.05.2020 - 20:46

U Vranju je, kao trenutno najvećem žarištu virusa korona, u četvrtak održana sednica republičkog kriznog štaba, uz prisustvo rukovodstva grada Vranja.

Članovi Kriznog štaba u Vranju FOTO: OK Radio Članovi Kriznog štaba u Vranju FOTO: OK Radio
Sednicom je predsedavao minitar zdravlja Zlatibor Lončar koji se nije obratio novinarima.
 
Prema rečima gradonačelnika Vranja, dr Slobodana Milenkovića, ministar je uputio smernice ka pojačanju preventivnih aktivnosti u borbi protiv širenja zaraze.
 
- To se, pre svega, odnosi na pojačan nadzor u kolektivima, koji ćemo sprovoditi preko lokalnog Štaba za vanredne situacije.
 
Što se tiče izolovanog žarišta u fabrici nameštaja, uzorkovani su svi radnici i nalaze se pod opservacijom – kazao je gradonačelnik.
 
Zamenica direktora Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević je istakla da je na području Srbije epidemiološka situacija stabilna, sa tendencijom pada učestalosti obolevanja.
 
- U Vranju i Leskovcu imamo nešto veći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva, ali to je bilo isključivo širenje zaraze u okviru određenih radnih kolektiva i njihovih porodičnih kontakata.
 
Treba istaći da je reakcija bila brza, da je prepoznato grupisanje osoba sa simptomima unutar kolektiva i da je tamo prekinut rad – kazala je ona.
 
Ona je pohvalila rad epidemiloških timova koji tragaju za svim slučajevima infekcije, čak i kod onih sa slabim ili bez simptoma.
 
- To nam indirektno govori da je došlo do slabljenja aktivnosti virusa u našoj populaciji, ali mi intenzivno i dalje trgamo za svim potencijalnim rezervoarima infekcije – kazala je Kisić Tepavčević.
 
Prof. dr Branislav Tiodorović rekao je da je situacija u Vranju i Leskovcu nesigurna, ali da je pod kontrolom
 
- U ovom trenutku nemamo teško obolele. Inficirane osobe su sa srednjom kliničkom slikom i ukoliko bude neophodno one će biti upućene u Klinički cenatar u Nišu
 
Najvažnije, u ovom trenutku, je obratiti pažnju na velike radne organizacije, uz povećanu kontrolu - rekao je on i apelovao na građane da i dalje koriste zaštitne maske.
 
On je istakao da, ako u narednih desetak dana nemamo nove inficirane slučajeve, onda ćemo reći da smo epidemiju uspešno završili
 
- Ovi krajevi su poznati po tome što u velikim sistemima radi veliki broj ljudi iz okolnih sela i to je važan podatak jer može dovesti do zaražavanja seoskih porodica sa više generacija, a onda može doći i do ugrožavanja starijeg stanovništva
 
Apelujemo još jednom na primenu svih mera, jer iako je ukinuto vanredno stanje nisu ukinute mere - poručio je Tiodorović.
 

 

 

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:

21.05.2020. , 23:00
Da su samo 3 deteta bilo bi dobro