Revija OLDTAJMERA: Automobili kao VINO (FOTO)

Lokalne vesti - Četvrtak 23.03.2017 - 12:59

Književna zajednica "Borisav Stanković" iz Vranja u saradnji sa Udruženjem vlasnika oldtajmera u četvrtak organizuje revijalnu vožnju starih, raritetnih četvorotočkaša, kao svojevrsnu najavu programa ovogodišnje "Borine nedelje".

Dragan Marković sa svojim četrdesetjednogodišnjim ljubimcem FOTO: D. Ristić/OK Radio Dragan Marković sa svojim četrdesetjednogodišnjim ljubimcem FOTO: D. Ristić/OK Radio

Smotra oldtajmera je izvršena ispred Hotela “Vranje”, nakon čega su se vlasnici sa svojim ljubimcima uputili u vožnju gradskim ulicama.

Urednik Književne zajednica "Borisav Stanković" Miroslav Cera Mihailović kaže da je revija upriličena na inicijativu vlasnika automobila, kao gest dobre volje u promociji ove značajne kulturne manifestacije.

- Ovim smo želeli da na jedan zanimljiv način ispromovišemo “Borinu nedelju”, a takođe i da sugrađanima upriličimo jedan atraktivan događaj – kaže Mihailović.

Udruženje vlasnika oldtajmera u Vranju je još uvek u osnivanju i ovakvih automobila je ovde dvadesetak, kaže Dragan Marković, jedan od inicijatora osnivanja udruženja.

- Ovim smo želeli da pokažemo i da nije samo vino bolje što je starije.

Ovakvi automobili su retkost na našim putevima i lepo je da se vidi tako nešto
– kaže Marković.

Vlasnici antikviteta na točkovima iz Vranja i nezvanično posećuju revije ovakvog tipa u Makedoniji, Bugarskoj i Beogradu, pa su odlučili da osnuju ovakvo udruženje i u Vranju.

Dragan Marković je vlasnik jednog od najzanimljivijih modela na vranjskoj reviji, upadljivog žutog „Saaba 96“ iz 1976. godine.

- Imam nekoliko nagrada za njega, između ostalih, nagradu u Skoplju za najbolje restaurirani automobil, među 90 različitih modela, kao i drugu nagradu Udruženja automobilista Beograd, među 250 vozila.

Radi se o retkom modelu iz poslednje godine serijske proizvodnje, koja nije bila velika i koji je dosta cenjen u svetu oldtajmera.

Inače je veoma izdržljiv i što se tiče motora i limarije, pa zbog toga i nije bilo potrebno mnogo raditi na restauraciji
– opisuje Marković.

Veliku pažnju prisutnih, pored „Mercedesa“, „Forda“ i „Citroena“, privukli su i dobro očuvani nekadašnji domaći modeli, još uvek popularni „Fića“, „Tristać“ i "Zastava 101“.

Prema planu, desetak oldtajmera će se provozati trasom od ulice Jovana Hadživasiljevića, preko ulica Kralja Stefana Prvovenčanog i Bore Stankovića do gradskog šetališta, gde će biti parkirani tokom popodneva.
 

    

    

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: