Rezultati istraživanja pokazuju da je mladima neophodan Omladinski centar u Vranju

Lokalne vesti - Četvrtak 22.02.2024 - 11:44

Na osnovu analize rezultata kvalitativnog istraživanja, koje je sprovelo udruženje Aktivisti iz komšiluka, dva najvažnija zaključka su da mladi nisu zadovoljni mogućnostima za kvalitetno provođenje slobodnog vremena u Vranju i da rešenje vide u osnivanju Omladinskog centra.

Foto: Logo Foto: Logo
Sprovedeno kvalitativno istraživanje potreba mladih u Vranju bilo je ciljano usmereno na one potrebe koje mogu da budu zadovoljene kroz program Omladinskog centra (neformalno obrazovanje, kvalitetno provođenje slobodnog vremena, siguran i bezbedan prostor, dostupni sadržaji). Istraživanje je sprovedeno u decembru 2023. godine, kroz 5 fokus grupa, u kojima su mladi imali prilike da iznesu svoje stavove.
 
Mladi smatraju da programi ustanova u Vranju nisu adekvatni za mlade i da ne podstiču razvoj talenata kod mladih i ističu da je u toku planiranja programa ustanova neophodno da mladi budu uključeni i daju predloge. Takođe, mladi kažu da nema adekvatnog prostora za njihove potrebe i ideje, ali i da nedostaje podrška koja bi im omogućila da neke od ideja realizuju.
 
Neki od sadržaja koji im nedostaju iz sfere umetnosti i motorike tiču se slikanja, fotografisanja, vajarastva, ručne izrade, javnog nastupa, pisanja, dok iz oblasti sporta nedostaju plivanje, klizanje, gimnastika, balet...
 
Mladi takođe kažu da su zainteresovani da kreiraju i da učestvuju u aktivnostima Omladinskog centra, gde se nadaju da će imati prilike da usavrše svoje znanje i veštine kroz razne radionice, predavanja, takmičenja i tribine različitog karaktera. Omladinski centar zamišljaju kao siguran prostor za sve mlade koji bi imao različite kutke i prostorije kao što su čitaonica, manja biblioteka, veći prostor za druženje i relaksaciju, manje/veće sale za sastnake, prostor opremljen tehnologijama za snimanje audio i video sadržaja.
 
Očekuju da u centru rade stručni ljudi koji imaju iskustva u radu sa mladima. Smatraju da bi Savetovalište za mlade trebalo da bude u okviru
Omladinskog centra i da je potrebno obezbediti besplatan rad sa mladima na temu mentalnog zdravlja.
 
Za potencijalne lokacije spominju prostor bivšeg vatrogasnog doma, Blok Pošta-Banka, Dom kulture, ali i navode da je važno da Omladinski centar bude blizu autobuske stanice kako bi bio pristupačan i mladima iz okoline koji putuju.
 
Cilj ovog istraživanja bio je da ispitaju potrebe mladih u Vranju kako bi se osiguralo da prvi program Omladinskog centra odgovara potrebаma mladih i da ustanova bude prilagođena mladima u Vranju.
 
U ovom trenutku nije najjasnije u kom statusu je projekat osnivanja Omladinskog centra u Vranju čije je osnivanje bilo najavljeno nakon prvog Dijaloga mladih sa Gradonačelnikom u novembru 2022. godine.
 
Rezultati istraživanja javno su publikovani i dostupni svima (drugim organizacijama, ustanovama) kako bi svoje programe prilagodili ovoj ciljnoj grupi. Dokument je na sledećem linku.
 
Istraživanje potreba mladih sprovedeno je u okviru projekta "Mladi u Centru" koji realizuje udruženje Aktivisti iz komšiluka sa ciljem da pruži podršku uspostavljanju Omladinskog centra u Vranju.
Rad udurženja podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: