Rezultati populacione politike: Trgovište ima BUDUĆNOST

Lokalne vesti - Petak 07.12.2018 - 10:33

Vranje – Suočena sa mogućnošću bukvalnog odumiranja, lokalna samouprava u Trgovištu je kao prioritet poslednjih godina uspostavila mere populacione politike koje daju konkretne trezultate.

Trgovište: Iz negativnog u pozitivan priraštaj FOTO: S. Tasić/OK Radio Trgovište: Iz negativnog u pozitivan priraštaj FOTO: S. Tasić/OK Radio
Mere se sprovode već nekoliko poslednjih godina, tako da je svojevrsni bejbi-bum koji se dogodio 2016. godine, ne bi trebalo da bude izuzetak, već pravilo u narednom periodu.
 
- Za sklapanje braka u kojem jedan od supružnika ima više od 35 godina, opština daje 150 hiljada dinara, uz uslov da u trgovištu ostanu najmanje još pet godina.
 
Nezaposlene majke dobijaju jednokratnu novčanu pomoć i mesečnu naknadu godinu dana po rođenju deteta, kao i subvencije pri upisu u vrtić – navodi predsednik opštine Trgovište, Nenad Krstić.
 
Opština izdvaja i novčana sredstva za parove koji do potomstva pokušavaju da dođu u procesu vantelesne oplodnje, tako da za svaki pokušaj dobijaju po 350.000 dinara.
 
Prošle godine je u opštini Trgovište je sklopljeno 25 brakova, a rođeno je 68 beba, dok je samo tokom avgusta ove godine, brak sklopilo čak 20 parova.
 
Trudnicama i mladim mamama u Trgovištu je na raspolaganju savetovalište pri Domu zdravlja, gde su, zahvaljujući angažovanju lokalne samouprave, zaposlene dve medicinske sestre akušerskog i pedijatrijskog smera.
 
Opština Trgovište se obratila za pomoć i kabinetu ministarke za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, odakle je dobijen pozitivan odgovor.
 
Za realizaciju dogovorenih mera letos je iz kabineta odobren iznos od nešto više od 4,2 miliona dinara, što čini 80 odsto potrebnih sredstava, dok ostatak izdvaja opština od svojih skromnih budžetskih prihoda.
 
Deo ovih para biće utrošen za proširenje i opremanje kapaciteta Predškolske ustanove "Poletarac".
 
Jedan od projekata koji ima dugoročnije ciljeve je podrška mladim bračnim parovima koje žive na teritoriji Trgovišta kroz nabavku opreme i poljoprivredne mehanizacije.
 
Planirana je finansijska podrška za započinjanje porodičnog biznisa i osnaživanje poljoprivrednih gazdinstava.
 
Rezultat ozbiljnog sprovođenja ovih mera populacione politike u jednoj od najnerazvijenijih opština Srbije je da Trgovište iz negativnog ide u pozitivan priraštaj i ima sve mlađe stanovništvo.
 
To ovdašnjem življu uliva nadu, ne samo u opstanak, već i u bolju budućnost krajnjeg jugoistoka Srbije.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: