RTV VRANJE uništila deo vredne arhive?

Lokalne vesti - Četvrtak 07.07.2016 - 11:56

Jedan deo bogate arhive regionalne Radio televizije Vranje uništavan je tokom proteklih godina u više navrata, tvrdi dugogodišnji novinar i urednik ove kuće Radoman Irić i najavljuje krivične prijave protiv nalogodavaca.

Ilustrcija FOTO: A. Stojković/OK Radio Ilustrcija FOTO: A. Stojković/OK Radio

Irić tvrdi da ima saznanja od nekadašnjih novinara i tehničara ove kuće da su audio i video zapisi i ukoričeni kompleti štampanih tekstova radijskih i TV emisija bacani u kontejnere kao višak.

- Radi se o veoma vrednom arhivskom materijalu još od 1980. godine, kada je sa emitovanjem počeo Radio Vranje.

Tu ima i mnogo mojih novinarskih priloga i radio emisija, kao što su „Dobar dan, kako ste“ i „Vranje u vremenu“ u kojima su prezentovane teme vrlo važne za istoriju ovog grada
– opisuje Irić.

Prema Irićevim saznanjima, po nečijem naređenju, velika količina tog materijala je jednostavno kolicima izbacivana u kontejner za đubre, jer je procenjeno da su ti materijali višak.

On je ta saznanja i svoju reakciju na njih objavio u novinama „Vranjskim“ u autorskom tekstu „Radio u kontejneru“.


Ninoslav Smiljković, v.d. direktora Radio televizije Vranje u razgovoru za OK Radio demantuje tvrdnje Radomana Irića i njegov stav iznet u novinskom tekstu ocenjuje nekorektnim.

- On nas je nazvao varvarima i lošim ljudima i mi smo reagovali dopisom Savetu za štampu.

Tražili smo da „Vranjske“ objave demanti i izvinjenje u roku od 45 dana, a pozvali smo i urednika i novinara ovog lista da dođe u našu kuću i uvere se da arhiva postoji i da nije uništena
– odgovara Smiljković.

Kako to nije učinjeno, RTV Vranje je Savetu za štampu uputila žalbu i očekuje se njeno razmatranje.

Međutim, nakon što Savet donese rešenje o ovom sporu, ma kakvo ono bilo, Irić najavljuje podnošenje krivične prijave protiv odgovornih za ovaj, kako kaže, nečuveni vandalski čin.

- Ja sam ubeđen da je deo neprocenjivo vredne arhive RTV Vranja uništen i zbog toga će neko morati da odgovara.

Prijava će biti podneta protiv NN lica, jer je bilo više onih koji su naredili uništavanje vrednog materijala
– najavljuje Irić.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: