Nebojša Rusimović iz vranjskog naselja Sobina, kao i njegovi stariji, već 70 godina proizvodi rasad praziluka.
FOTO: S.Tasić/OK Radio
Uvek je na nekoj od pijaca u Pčinjskom okrugu. Najviše vremena provede u pripremanju rasada za pijac, a koji je proizveo u dugačkim lejama.
Njegovo povrće uvek je primamljivo za oko kupaca jer je upakovano u vezice od po pedeset i sto komada.
- Počeo sam da prodajem rasad praziluka na manje vezice zato što je sve manje onih koji dolaze da pazare veće količine.
Na veliko danas od mene jedino kupuju nakupci i to pogotovo ume da se isplati kada prodaja ne ide dobro.
Vremena su se promenila, ali i ljudi koji ovo povrće uglavnom sade za svoje potrebe. Mnogi su i prestali da ga proizvode jer im je u marketu po mnogo nižoj ceni dostupan tokom čitave godine - priča Novica.
Rusimovići, međutim, nikada nisu hteli da odustanu od te proizvodnje, koja se u njihovoj porodici neguje 70 godina.
Iz tog razloga nema vlasnika domaćinstva u okrugu koji nije bar jedanput u svojoj bašti zasadio Kamuš, makedonsku sortu praziluka.
Nebojša pamti da su njegov otac i deda, meštanima najudaljenijih sela, rasad dopremali na konjima, a kasnije autom.
Proizvodnju semena obično počne negde oko Mladenaca kada zasadi stare strukove.
- Iznikle cvetove, pune semena, berem tek u oktobru i sušim tokom cele zime na promajnom mestu.
Tek u proleće započinje sa odvajanjem semena od ljuske. Radim isključivo ručno jer, nema efikasnijeg načina od toga.
Kad god mogu i nađem način, izbegavam zaštitu preparatima. Uvek napravim čorbu od koprive kojom tretiram zasad - priča Rusimović.
I ove sezone uprkos lošem vremenu proizveo je dobar rasad i tržištu je isporučio više od trideset hiljda strukova praziluka.
S.T.
Vrati se na kategoriju Lokalne vesti
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.