Ruski dobrovoljac Albert Andijev dobija mural i u Vranju

Lokalne vesti - Utorak 27.04.2021 - 10:52

Srpski ratni veteran iz Vranja podneli su zahtev Gradskoj upravi za dobijanje dozvole za oslikavanje murala Albertu Andijevu, ruskom dobrovoljcu koji se 1999. godine borio na Kosovu i Metohiji.

FOTO: S.Tasić/OK Radio FOTO: S.Tasić/OK Radio

Vranje bi postalo četvrti grad u Srbiji, posle Beograda, Odžaka i Sremske Mitrovice,  koji bi na ovakav načun odalo čast  Andijevu.

Mural bi trebalo da bude urađen na zidu stambene zgrade u ulici 29. novembra.


Rus Albert Ahsarbekovič Andijev, poreklom iz Severne Osetije, koji je 1999. prešao hiljade kilometara da bi pomogao Srbima u borbama na Kosmetu, preminuo je 14. marta u bolnici u Batajnici od poslediva korone.

On, koji je u bitkama izgubio jedno oko, bio ranjen u ruku, a na ratištu stekao slavu, nije uspeo da se izbori sa virusom.

Posle sedam dana provedenih u bolnici preminuo je. Sahranjen je u Beogradu.


U borbama na Kosovu, ruski dobrovoljac je izgubio desno oko i odlučio je da posle svega ostane u Srbiji, oženio se i dobio sina Lazara.

Albert Andijev boravio je u Vranju pre dve godine, povodom obeležavanja godišnnjice NATO bombardovanja.


Tada je u ovdašnjem Domu vojske održana tribina, a Albertob govor ostao je upamćen kao veoma emotivan i poučan.

Sala Doma vojske bila je premala da primi sve koji su želeli da čuju i vide borce Prištinskog korpusa, koji su učestvovali u bitkama na Košarama, Paštriku i drigim delovima Kosova i Metohije.


Iz Udrženja “Srpski ratni veteran” iz Vranja , pozvali  sve ljude dobre volje da im pomognu u izradi murala.

S.T.



 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: