Ružić: Nema više ZABUNA sa albanskim imenima

Lokalne vesti - Utorak 21.05.2019 - 10:21

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić održao je sastanak sa predstavnicima gradova Leskovac, Niš i Vranje i opština Bujanovac, Medveđa i Preševo.

Počinje izrada Kataloga albanskih imena FOTO: D. Ristić/OK Radio Počinje izrada Kataloga albanskih imena FOTO: D. Ristić/OK Radio
Sastanak je, u prisustvu šefa Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricija i direktorke Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Danijele Nenadić, održan u cilju unapređenja ostvarivanja prava na službenu upotrebu albanskog jezika i pisma, odnosno na upotrebu ličnog imena pripadnika albanske nacionalne manjine.
 
Zahvaljujući podršci Misije OEBS-a u Srbiji, Koordinacionog tela i Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, započeće se izrada Kataloga albanskih imena koji će omogućiti da matičari u Srbiji upišu imena pripadnika albanske nacionalne manjine u matične knjige apsolutno precizno i tačno.
 
Ovaj posao je od izuzetne važnosti za naše građane koji su pripadnici albanske manjine i ostvarivanje svih njihovih prava, rekao je Ružić i najavio da će se do 3. septembra raditi na popisivanju svih imena iz matičnih knjiga Leskovca, Niša, Vranja, Bujanovca, Preševa i Medveđe i njihovoj transkripciji na srpski jezik i pismo.
 
Prema njegovim rečima, oni su se suočavali sa problemima u ostvarivanju pojedinih prava ukoliko se u različitim dokumentima lično ime transkribuje različito.
 
Katalog će pomoći i pri upisu novorođenih beba i pribavljanju osnovne dokumentacije kroz projekat „Bebo, dobrodošla na svet“, rekao je ministar.
 
Ambasador Oricio istakao je da će Misija OEBS-a u Srbiji nastaviti da podržava ovakve aktivnosti koje imaju za cilj veće mogućnosti za ostvarivanje prava pripadnika svih nacionalnih manjina u Srbiji.
 
- Verujem da udruženim snagama možemo ovaj kompleksan posao sprovesti na odgovarajući način i obezbediti instrument za ostvarenje ljudskih prava - zaključio je ambasador.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
jug
21.05.2019. , 11:08
vazni su za "ostvarivanje njihovih prava" super, daj im prava i ovde pa cemo se sutra mi seliti svi odavde jer oni imaju prava.A kakva prava imaju nasi ljudi tamo? nikakva.....Sramota bre vise ko sve donosi kojekakve odluke.
Daki
21.05.2019. , 15:17
Nemoj za koju deceniju mi da budemo manjina. A kako je krenulo .....
Malena
21.05.2019. , 17:30
Sastanak je održan još 17.05.2019.kasnie pet dana.