Saradnja sa EU za bolji život MIGRANATA

Lokalne vesti - Petak 25.05.2018 - 12:58

Šef operacije u delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji Nikolas Bizel, zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić sa saradnicima, predstavnici Komesarijata za izbeglice, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i invalidska pitanja, Međunarodne organizacije za migrante u RS i Ministarstva prosvete obišli su Prihvatni centar za migrante u Vranju.

EU najveći donator Srbije u upravljanju migracijama FOTO: vranje.org.rs EU najveći donator Srbije u upravljanju migracijama FOTO: vranje.org.rs
Nakon obilska, smeštaja, kuhinje, igraonice za decu i ambulante Nikolas Bizel je istakaoda je EU od početka priliva migranata 2015. godine, sa skoro 100 miliona evra najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama.
 
- Svesni smo da odgovor Srbije na ovaj problem ne bi bio moguć bez značajnog doprinosa lokalnih zajednica na čijoj teritoriji borave migranti i izbeglice. 
 
Zbog toga EU pruža njima pomoć, kako bi se unapredili kapaciteti i pružile potrebne zdravstvene, komunalne i obrazovne usluge
 
I u narednom periodu EU će nastaviti da podržava insitucije RS, kako bi se na adekvatan način odgovorilo potrebama za rešavanje ovog problema - dodao je Bizel. 
 
Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić je izrazio zadovoljstvo stanjem smeštaja u Prihvatnom centru, ističući da je on rezultat partnerkog odnosa EU, ali i državnih i lokalnih institucija.
 
- U cilju obezbeđivanja svih potrebnih sadržaja za migrante, prošle godine ovde su otvoreni vrtić i ambulanta, tako da  migranti imaju pristojne uslove za život
 
Oni su veoma dobro prihvaćeni od lokalnog stanovništva i nije bilo nijednog incidenta.
 
U narednom periodu lokalna samouprava  će nastaviti da pruža svu potrebnu podršku - istakao je  je Antić.
 
- Prihvatni centar u Vranju funkcioniše na kvalitetan način zahvaljujući saradnji sa svim relevantnim institucijama. 
 
Posebno bih se zahvalio EU koja je prepoznala potrebe i zahvaljujući toj saradnji postignuti su svetski standardi - rekao je Slobodan Savović, predstavnik Komesarijata za izbeglice i migracije u Republici Srbiji.
 
Okupljenima se obratio i Milenko Nikić, specijalni savetnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je naglasio da je Vranje najbolji centar za migrante, ne samo po kvalitetu smeštaja, već pre svega zbog odnosa sa lokalnom zajednicom
 
- Ljudi koji ovde žive osećaju se kao deo zajednice, jer su prihvaćeni u potpunosti, a to je najvažnije - naglasio je Nikić. 
 
Inače, u Prihvatnom centru u Vranju trenutno boravi 123 migranta.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: