Savet za spas Jumka

Lokalne vesti - Petak 30.05.2014 - 09:48

Menadžment kompanije „ Jumko“ iz Vranja formirao je savet za pomoć i spas ovog nekadašnjeg giganta tekstilne industrije i uskoro se mogu očekivati poslovi u vrednosti od milijardu i dvesta miliona dinara.

Savet za spas Jumka Savet za spas Jumka

Ovaj savet, koji broji nekoliko imena nekadašnjih funkcionera iz perioda uspešnog poslovanja, odmah po formiranju u četvrtak održao je i prvu sednicu.

Osnovni cilj kome će savet težiti jeste normalizovanje rada kompanije, koja se trenutno nalazi u procesu restruktuiranja, kako bi se pozitivnim poslovanjem radnicima obezbedila sva primanja koja im sleduju, a svoj posao obavljaće bez ikakve novčane nadoknade.

Prema rečima predsednik Nadzornog odbora u „ Jumku“ , Bratislava Popovića, menadžment kompanije je već obavio razgovore sa predstavnicima Agencije za privatizaciju kojima je predočen plan za izlazak kompanije iz procesa restruktuiranja.

- Do sada se sva pomoć kompaniji svodila na pomoć i pozajmice jer se ona nalazi u restruktuiranju.

Ideja nam je da napravimo sveobuhvatni plan i da ga u najkraćem periodu realizujemo kako bi odgovorili zahtevima postojećih i novih kupaca sa ciljem ostvarivanja profita. Ovo je nešto konkretno, nismo se obratili za pomoć već sa planom da se radi.
Tokom juna očekujemo posao od nekoliko velikih tendera u vrednosti od preko milijardu i dvesta miliona dinara – rekao je Popović tom prilikom.

Goran Đorđević, direktor „ Jumka“  kazao je da najveći problem kompanije nisu štrajkači oko kojih se digla velika prašina u proteklom periodu, već nedostatak posla.

- Mi od države tražimo samo posao i verovatno ćemo ga i dobiti putem privilegovanih tendera koji će biti avansnog tipa i upravo tu tražimo spas Jumka, ovo je nešto što je realno – obznanio je Đorđević.

On je tom prilikom rekao da su za oko 800 radnika kompanije isplaćene pozajmice u iznosu od 15 do 16.000 dinara, kao i da prvu platu radnici mogu očekivati kroz dvadesetak dana.

- Isplatio sam zarade u zavisnosti kako je, ko i koliko radio, u rasponu od 12 do 22.000 dinara.

Radnici koji su otpočeli sa radom par dana pre isplate dobili su između pet i osam hiljade dinara, jer nisam hteo da ih destimulišem, jer će kompanija uvek davati onima koji rade – precizirao je Đorđević.

Risto Mikola, koji je ispred finske kompanije „ Imidž ver“, govoreći o saradnji sa „Jumkom“ ,svesno izbegavao brojke kojim se može proceniti šteta nastala usred smanjenog obima prozvodnje, izrazio je nadu da će rokovi biti nadoknađeni do kraja godine.

On je tom prilikom najavio i tehničku podršku ove finske firme kako bi se proces izrade uniforme za tamošnju vosjku objedinio u samoj vranjskoj kompaniji.

Snežana Veličković, predstavnica  predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u „Jumku“ kaže da je bilo razgovora sa članovima novoformiranog saveta kompanije  i izrazila nadu da će se postići kompromisno rešenje ali samo pod uslovom da radnicima budu isplaćene zaostale zarade.

- Od šest plata koliko nam duguju možemo da napravimo kompromis jedino ako nam uplate tri linearne zarade, bez toga nećemo prekidati štrajk – izričita je Veličković.

Milan Zdravković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: