Sedma Književna kolonija u Vranju: Sedam dana za ljubitelje književnosti

Lokalne vesti - Ponedeljak 29.11.2021 - 14:08

U utorak, 30. novembra, u Vranju će svečano biti otvorena Književna kolonija 2021, koju sedmi put organizuje JU Narodni univerzitet Vranje.

Program Književne kolonije 2021. u Vranju Program Književne kolonije 2021. u Vranju
Na samom otvaranju biće predstavljen najstariji književni časopis kod nas i u svetu, Letopis Matice srpske
 
Za sve vreme svoga trajanja, od 1824. godine, Letopis je bio i ostao centralni srpski časopis koji nastoji da okupi proverene vrednosti naše književnosti, nauke i kulture.
 
Časopis će predstaviti i o svom književnom radu govoriti Đorđo Sladoje, pesnik i glavni i odgovorni urednik Letopisa i Miroslav Aleksić, pesnik i pomoćnik upravnika Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu. 
 
Gost Кolonije u sredu, 1. decembra, i voditelj interaktivne radionice za starije osnovce, biće Stefan Tićmi, književnik čiji je roman „Ja sam Akiko“ proglašen za dečju knjigu godine 2018, a „Кaput od mahovine“ uvršten među 200 najboljih knjiga za decu u svetu. 
 
O knjigama mikroeseja „Ejdetske slike II i III“ Zorana Bognara i zbirci pesama ,,Srbijo mogu li da budem tvoj sin’’, za koju je tokom ove i prethodne godine dobio nagrade ,,Ivan Focht’’, „Rastko Petrović“ i „Milan Rakić“, biće reči u petak, 3. decembra. 
 
Gošća Četvrte večeri Кolonije, u ponedeljak 6. decembra, biće Danica Bogojević, koja će predstaviti svoj roman za decu „Zagrli Mesec“, nagrađen regionalnom nagradom „Mali Princ“ za najbolju dečju knjigu objavljenu u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj u 2020. godini. 
 
Danica će održati i interaktivnu radionicu za učenike mlađih razreda osnovne škole
 
Dobro poznat vranjskoj publici, niški pisac Branislav Janković će se prestaviti na Кnjiževnoj koloniji u sredu, 8. decembra, sa novim romanom „Zidanje ambisa“
 
Dan kasnije o potrazi za istinom i knjizi „Ljudi bez grobova“, romanu koji je poneo dve značajne nagrade: „Zlatni suncokret“ 2020. i „Grigorije Božović“, govoriće autor Enes Halilović
 
On će održati i radionicu kreativnog pisanja za srednjoškolce
 
Na kraju Кolonije biće predstavljena monografija „Кosovo i Metohija“, Ane Stišović Milovanović, nastala je kao rezultat istraživanja putopisa evropskih putopisaca u periodu dugom pet vekova.
 
Po prvi put će na Književnoj koloniji biti održana radionica – edukacija za nastavnike srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama pod nazivom „Interdisciplinarno tumačenje književnog dela u nastavi srpskog jezika i književnosti“
 
Sve književne večeri biće održane u svečanoj sali Gimnazije ,,Bora Stanković’’ od 19 sati, a radionice u Galeriji Narodnog univerziteta.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: