Situacija sa koronom OZBILJNA, novozaraženi mahom MLADI

Lokalne vesti - Ponedeljak 26.10.2020 - 10:41

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da većinu novoobolelih u Srbiji čine mladi od 20 do 40 godina starosti, koji bolest podnose dobro, ali da oni predstavljaju rizik za sve starije u svom okruženju.

Mnogi ne znaju da imaju virus i prenose ga FOTO: Getty Imagese Mnogi ne znaju da imaju virus i prenose ga FOTO: Getty Imagese
Kako je rekao, na respiratoru i sa teškim oblicima bolesti su stariji i hronični bolesnici.
 
Tiodorović je za "Blic" kazao da Srbiju u narednih deset do 15 dana očekuje skok zaražavanja jer mladi uglavnom žive u kućama sa još jednom do dve generacije, kao i da je povećanje broja zaraženih bilo očekivano.
 
- Problem je što ima onih koji ne poštuju mere, ali i u njihovoj kontroli. Još nije trenutak da se uvede policijski čas
 
Još uvek smo na broju daleko ispod onog koji postoji oko nas i u Evropi jer spadamo u tri zemlje koje imaju najnižu stopu na 100.000 slučajeva - rekao je Tiodorović.
 
Direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, Marijan Ivanuša, rekao je za RTS da se u Srbiji beleže veliki brojevi i da je situacija ozbiljna.
 
Poručuje da takva pogoršanja treba zaustaviti što je pre moguće, jer se vidi kako zemlje koje to nisu uspele pred sobom imaju velike izazove.
 
Dr Ivanuša je rekao da je Srbija mnogo toga uradila u proteklom periodu, ali da ima mesta za unapređenje
 
Direktor SZO u Srbiji je naveo da je virus prisutan među populacijom u Srbiji i da su najbitnije javnozdravstvene mereograničenje okupljanja ljudi kada to nije potrebno i korišćenje maski.
 
U zemlji su zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 694 pacijenta hospitalizovana, dok se 26 osoba nalazi na respiratoru.
 
Iz dana u dan, sve brže raste broj pacijenata u bolnicama širom Srbije, a stručnjaci pozivaju na poštovanje protivepidemijskih mera.
 
Najveći broj obolelih ima lakšu kliničku sliku, a kako će se virus ispoljiti i koliko ugroziti onog ko je oboleo, nema pravila.
 
Zabrinjava i što je mnogo onih koji nemaju simptome, pa i ne znaju da imaju virus, a prenose ga.
OK Radio, Tanjug

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: