Slede najtopliji dani ove nedelje u Srbiji: U jednom periodu ne treba izlaziti, ugroženi radnici na otvorenom

Lokalne vesti - Sreda 13.07.2022 - 12:03

"Osobu treba rashladiti, raskomotiti, smestiti je u hladovinu ili prostoriju koja je provetrena, hladiti hladnom vodom i staviti kesu sa ledom na potiljak"

Foto:SummerHeatistockphoto Foto:SummerHeatistockphoto
Koji su simptomi sunčanice i toplotnog udara i kako se zaštititi od njih na visokim letnjim temperaturama upozorava i objašnjava doktor Zoran Manasijević, načelnik Službe hitne medicinske pomoći DZ u Pančevu.
 
Svesni smo da usled visokih temperatura moramo da primenimo posebnu negu i budemo na oprezu kako ne bi došlo do posledica koje mogu ugroziti naše zdravlje.
 
Kako upozorava doktor, između 10 i 18 časova je period dana kada su temperature izuzetno visoke i kada ne bi trebalo da boravimo napolju, ili ako ipak moramo, neophodna je adekvatna zaštita, pre svega glave.
 
- Problem je kod ljudi koji su fizički aktivni na visokim temperaturama, na njivi, gradilištu, ili rade bilo šta na otvorenom, ako nisu adekvatno zaštitili glavu pod rizikom su da dobiju sunčanicu - objašnjava doktor za Tanjug.
 
Kako kaže, otkrivena glava izražena izuzetnoj toploti, pre svega potiljak, dovodi do tog poremećaja koji može da se završi komatoznim stanjem.
 
On objašnjava šta se događa u organizmu usled prevelike izloženosti visokim temperaturama i koji su simptomi sunčanice i toplotnog udara.
 
- Pri izloženosti glave izuzetnim toplotama, bez zaštite iste, dolazi do porasta temperature u lobanjskoj duplji, a organizam se bori tako što usmerava hladnu krv sa periferije ka mozgu da bi ga rashladio. Međutim, mozak se nalazi u koštanom oklopu, tu nema dovoljno prostora i preusmeravanje hladne krvi ka moždanom tkivu dovodi do povećanja njegove zapremine i porasta lobanjskog pritiska. Usled toga javlja se glavobolja, visoka telesna temperatura, suva koža, dolazi do poremećaja vida, zujanja u ušima, vrtoglavica , nesvestica, pospanost, povraćanje - objašnjava.
 
Doktor Zoran korake koje treba preduzeti ukoliko posumnjamo na sunčanicu.
 
- Osobu treba rashladiti, raskomotiti, smestiti je u hladovinu ili prostoriju koja je provetrena, hladiti hladnom vodom i staviti kesu sa ledom na potiljak. Cilj je da se telesna temperatura vrati na normalu, ali ukoliko se javlja poremećaj svesti tada je potrebno zvati hitnu pomoć - zaključuje.
 
Danas sunčano i suvo vreme, do 30 stepeni
Prema prognozi RHMZ, u Srbiji će ujutro i prepodne biti pretežno sunčano, a posle podne promenljivo oblačno i suvo. Vetar slab i umeren, u Vojvodini i na istoku Srbije povremeno jak, severozapadni. Najniža temperatura od 7 do 15 stepeni, a najviša od 26 do 30 stepeni.
 
U Beogradu se danas očekuje prepodne sunčano, posle podne promenljivo oblačno i suvo. Vetar slab i umeren, severozapadni. Najniža temperaratura oko 15 stepeni, a najviša oko 28 stepeni.
 
U petak uveče i noću na severu Srbije, a za dane vikenda ponegde i u brdsko-planinskim predelima moguća je kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom.
 
Najtopliji dani biće četvrtak i petak sa maksimalnom temperaturom od 30 do 35 stepeni.
 
U subotu na severu, a u nedelju i ponedeljak i u ostalim krajevima pad temperature na vrednosti od 26 do 30 stepeni.
 
Od utorka se očekuje ponovni porast temperature.
 
Kina, SAD i Evropa na udaru toplotnog talasa
Opasni toplotni talas zahvatio je delove Kine, SAD i Evrope. Najmanje 86 kineskih gradova izdalo je upozorenja, a temperature rastu i na jugozapadu i centralnom delu SAD i na Iberijskom poluostrvu.
 
Kineski meteorolozi predviđaju da će temperatura u nekim gradovima dostići 40 stepeni Celzijusa u naredna 24 sata, prenosi londonski "Gardijan".
 
U Šangaju, najmnogoljudnijem kineskom gradu, vlasti su upozorile stanovnoštvo da se pripremi za neuobičajeno toplo vreme. Otkako je 1873. godine počelo vođenje evidencije o temperaturama, Šangaj je imao samo 15 dana sa temperaturama iznad 40 stepeni Celzijusa.
 
- Ovo je prevruće za jul. Klima mi je danas upaljena ceo dan i uopšte se ne usuđujem da izađem - čak ni na svoj balkon - kaže Vang Jing, 35-godišnji građanin Šangaja koji narednih dana planira da radi od kuće.
 
Jugozapadna i centralna područja SAD su izložena ekstremnim vrućinama, sa 42,2 stepena Celzijusa u Vaku i rekordnim temperaturama izmerenim proteklog vikenda u gradovima u Teksasu, Koloradu, Oklahomi i Arkanzasu.
 
Predviđa se da će temperature u Teksasu pasti do kraja nedelje, dok će u Arizoni nastaviti da rastu do 45 stepeni Celzijusa koliko se predviđa narednog petka u glavnom gradu države, Feniksu.
 
Španija je na udaru drugog toplotnog talasa ovog leta, sa temperaturama koje su ove nedelje u nekim južnim i jugozapadnim delovima zemlje premašile 44 stepena C.
 
Ruben del Kampo, portparol državnog meteorološkog zavoda Aemet, izjavio je da se očekuje da će toplotni talas, koji je počeo prošle subote, dostići vrhunac između utorka i četvrtka, ali bi mogao da se protegne i na predstojeći vikend.
OK Radio, agencije, Telegraf

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: