SLUČAJ KANAČKI - CIVKAROVSKI: Da li je pravda pravedna?

Lokalne vesti - Petak 25.11.2016 - 21:19

Suđenje, a naročito presuda lekarima ZC Vranje Darku Civkarovskom i Slaviši Kanačkom izazvalo je nepodeljenu pažnju javnosti gotovo u čitavoj Srbiji.

Ima li izlaza: Bolnica u Vranju FOTO OK Radio Ima li izlaza: Bolnica u Vranju FOTO OK Radio

Zbog smrti petogodišnje Dijane Marinković ovi lekari nepravosnažno su osuđeni pred Osnovnim sudom u Vranju na po tri godine zatvora i praktično osam godina zabrane bavljenja lekarskim poslom (presuda je na pet godina zabrane, ali ne važi dok su lekari na izdržavanju kazne).

Sudija Dragana Tasić donela je presudu koja nema pandan u Srbiji, i to u predmetu koji je od početka izazivao podeljenost u javnosti.

- Darko Civkarovski, specijalista ORL i anesteziolog Slaviša Kanački, krivi su zbog toga što su 8. januara 2011. godine na Dečijem odeljenju Bolnice u Vranju, u stanju uračunljivosti očigledno nesavesno postupili u lečenju sada pokojne Dijane Marinković (5) i nisu preduzeli sve neophodne mere.

Ne prepoznavši neposrednu životnu ugroženost, čime su prouzrokovali gubitak dragocenog vremena, što je rezultiralo smrtnim ishodom deteta.

Time su izvršili po jedno krivično delo - teška dela protiv zdravlja ljudi
- navela je u presudi sudija Tasić.
 
Sve je počelo kada je Dijana Marinković (5) primljena na DečIje odeljenje vranjske bolnice 8. januara 2011. godine u 2.15 sati, a njena smrt konstatovana je oko 4.45.

Dete je imalo visoku temperature i otok grla, a smrt je nastupila zbog gušenja.

U zbrinjavanju devojčice sa tragičnim ishodom učestvovalo je tada petoro lekara.

Ipak, 27. februara 2012. godine Osnovno javno tužilaštvo u Vranju podiglo je optužnicu samo protiv Cikarovskog i Kanačkog, a njima se stavilo na teret krivično delo “teško delo protiv zdravlja ljudi”.

U Tužilaštvu su istakli da je uzrok smrti deteta utvrđen na osnovu nalaza i mišljenja sudskog medicinskog odbora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U optužnici je ocenjeno da lekari nisu vršili detaljne preglede iz domena svojih specijalnosti, niti su organizovali hitan transport deteta u operacionu salu i preduzimanje intubacije radi obezbeđenja prohodnosti disajnog puta, niti se pripremili za vršenje traheotomije u slučaju da postupak ne uspe zbog otoka.

- Takođe su propustili urgentnu intervenciju zbog neposredne životne opasnosti odlažući je za najmanje 30 minuta - naveli su tada predstavnici Tužilaštva.

Bojan Marinković, otac nastradale devojčice, u to vreme govorio je da su svi u porodici šokirani i da neće stati dok se ne dokaže prava istina.

- Njihova priča je da je sve bilo u redu i da su lekari imali instrumente, ali moja supruga, doktorka koja je sa nama izbačena u hol bolnice i ja smo svedoci da je to potpuna laž.

Jedini krivci za smrt moje devojčice su doktori iz Hitne pomoći i Dečjeg odeljenja u Vranju.

Kada su nas izbacili na hodnik, jasno smo čuli da se između sebe dovikuju i traže od sestara da trče po Domu zdravlja i nabavljaju instrumente
- opisao je siituaciju tih dana Marinković.

Posle svega, trajao je sudski proces za koji je javnost, sa protokom vremena, gubila ozbiljnje ineresovanje.

Zanimljivo je da ni Kanački ni Civkarovski nisu imali profesionalnih problema za sve vreme trajanja procesa na sudu - niti su gubili poverenje pacijenata, niti poverenja kolega.

Posle višegodišnjeg sudskog procesa na kraju je došla i presuda, koja je izazvala ozbiljne podele u javnosti.

- Postojala je sumnja da će presuda biti pravična, jer su lekari uticajni ljudi, a mi ljudi sa sela - kaže majka preminule devojčice, Ivana Marinković.

Advokat porodice Marinković Jovan Aleksić posle izricanja presude bio je zadovoljan.

- Mislim da su nalazi veštaka bili ključni u ovom slučaju. Presuda je pravična, čak i mera zabrane obavljanja lekarskog poziva, mislim da će uticati na ostale lekare da savesno obavljaju svoj posao
- kaže Aleksić.

Sa druge strane, Dragan Stojanov, advokat doktora Slaviše Kanačkog, najavio je žalbu na presudu Osnovnog suda.

- Presuda je neprimerena eventualnoj odgovornosti. Kada politika uđe u sud, pravda izlazi kroz prozore.

Neko će na osnovu ove presude da napreduje, bez obzira što nije pošteno.

Mora da se ima vaga za tačno merenje, a ovde sud nije dobro uradio niti je razumeo o čemu se radi
- smatra Stojanov.

Taman se situacija oko presude pomalo smirila, kada je usledila lavina saopštenja kakvu Vranje ne pamti.

Povodom presude lekarima, skoro pa nezabeleženoj u srpskoj sudskoj praksi, oglasile su se i njihove kolege, čitave organizacije, ali i pravosuđe, svako sa svojim viđenjem stvari.

Najpre je na presudu reagovao kolegijum ORL odeljenja Bolnice u Vranju, i to tvrdnjom da su „frapirani sudskom odlukom Osnovnog suda“.

Oni su posebno skrenuli pažnju na „detalje sa suđenja nepoznate javnosti“.

- Sudsko - medicinski odbor iz Beograda je svojom protivurečnošću sam sebi „skočio u usta" i po ni jednoj tački nije objasnio krivicu doktora Civkarovskog - kaže se u saopštenju ORL-a.

Lekari sa ORL-a smatrali su da je sudsko - medicinski odbor iz Niša  imao „razumniji stav po tome šta je trebalo da se uradi“, ali i po tome što je dijametralno suprotan nalazu SMO - a iz Beograda.

- Svojom formulacijom poslednje rečenice u mišljenju doveo je sud u zabludu. Navode da bi dete preživelo da je odmah transportovano u Niš.

Doktor Civkarovski je po dolasku na odeljenje odmah rekao da dete treba da ide u Niš u pratnji anesteziologa.

To što postoji naredba direktora ZC Vranje da u transport ide pripravni a ne dežurni anesteziolog, pa se izgubilo u vremenu, to svakako nije njegova krivica
- objašnjavaju kolege ovog lekara.

- Besramno blaćenje i „prst u oči" svakom lekaru ovakvom presudom, i to prvo okrivljujućim a zatim i drakonskom kaznom, jedino možemo objasniti slabošću suda pod medijskim uticajem - ocenili su vranjski otorinolaringolozi.

Odmah posle ORL-a, oglasile su se i kolege anesteziologa Slaviše Kanačkog, u svom saopštenju ocenivši da veštaci u sudskom postupku nisu tačno definisali šta je doktor Kanački trebalo da uradi te noći kada je preminula Dijana Marinković.

Zatečeni smo takvom odlukom suda i veoma uznemireni zbog toga što  je u društvu stvorena klima netrpeljivosti prema lekarima i atmosfera obezvređivanja našeg rada, humanosti i požrtvovanosti u pružanju pomoći vitalno ugroženim pacijentima u najtežim uslovima - kaže se u saopštenju lekara Službe anesteziologije i reanimatologije ZC Vranje.
 

PETICIJA
U međuvremenu, zaposleni u ZC Vranje pokrenuli su i potpisivanje peticije podrške Civkarovskom i Kanačkom, koju je u prvim danima potpisalo preko 200 medicinskih radnika, među kojima ima lekara, medicinskih tehničara i bolničara.

 

Na kraju, povodom presude lekarima oglasio se i Sindikat lekara i farmaceuta (SLFS) iz Vranja.

Oni su predsednicima Apelacionog suda u Nišu i Osnovnog suda u Vranju poslali zahtev da se predmet Slaviše Kanačkog i Darka Civkarovskog, u okviru zakona, vrati na ponovno razmatranje.

- Nakon izricanja presude duboko smo zabrinuti za sudbinu svojih kolega.

Iz tog razloga obraćamo se nadležnima u sudstvu i želimo da ukažemo  da je ovde reč o lekarima koji su jedni od najboljih u svojim oblastima, i da do sada nisu imali nikakvih propusta u profesionalnom radu
- kaže se u saopštenju SLFS-a, koji na kraju moli državne organe da u zakonskim okvirima još jednom preispitaju krivicu lekara, te da, u slučaju da ona postoji, najblaže sankcionišu navedene lekare.
 

Na kraju, reagujući na sva ova događanja i reakcije pre svega stručne zdravstvene javnosti, saopštenjem se oglasio i predsednik Osnovnog suda u Vranju Stojadin Stanković.

On je saopštenja nazvao pritiskom na sud, naglašavajući da niko, ni predsednik suda ni mediji, ne mogu uticati na proces donošenja presude.

- Sudija nije dužan da ikome, pa ni predsedniku suda ili drugim sudijama objašnjava svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje osim u obrazloženju odluke.
 
Komentarisanje sudske odluke u navedenom postupku od strane pojedinih lekara a naročito zahtev od strane SLFS-a da se ponovo ceni odluka suda može se jedino shvatiti kao neprimeren pritisak na sudiju koji je postupao u navedenom predmetu, i kao atak na nezavisnost sudije i sudstva
- kaže u svom saopštenju predsednik Osnovnog suda u Vranju Stojadin Stanković.

Situacija se polako smiruje, ali kontroverza ostaje - da li je pravda u ovom slučaju zadovoljena, i da li je presuda pravedna?

Valja sačekati najpre žalbe pa odluke viših instanci, ali sada je jasno - svi u ovom procesu su gubitnici.

Jedan život na početku je ugašen, dve karijere dovedene u pitanje, pravosuđe je na meti javnosti, a izlaza iz situacije nema, i ne može je ni biti.
 

 

 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: