Smanjenje plata: Nemam ništa protiv, a nisam ni za

Lokalne vesti - Četvrtak 10.10.2013 - 13:22

Solidarnim porezom na plate u Vranju će biti pogođeni gotovo jedino direktori i čelnici lokalne vlasti.

Ilustracija Ilustracija

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić umesto 125.450 dinara primaće ubuduće 14.350 dinara manju zaradu.

– Podržavam smanjenje plata i mogu da mi skidaju koliko hoće, ako će to da izvuče Srbiju iz krize, mada sumnjam.

Mi smo i bez te odluke Vlade planirali da smanjimo plate na lokalnom nivou, tako da će taj iznos biti veći posle usvajanja naših mera štednje – kaže gradonačelnik Antić.

I predsedniku Skupštine Dejanu Tričkoviću koji sada zarađuje 121.450 dinara biće plata smanjena za 13.362 dinara.

– Nadam se da će mere Vlade Srbije za izlazak iz krize svakako uroditi plodom, bez obzira što će to direktno mene pogoditi.

Nemam ništa protiv, jer smatram i da je zarada predsednika Skupštine visoka za prilike u Srbiji – kaže predsednik lokalnog Parlamenta Dejan Tričković.

Zamenik predsednika Skupštine Siniša Mitić zarađuje 117.447 dinara mesečno, ali će mu plata biti od naredne godine skresana za 12.361 dinar.

– Nemam ništa protiv mera štednje, ali smatram da to nije dovoljno za ekonomski oporavak zemlje. Pored smanjenja plata, nedostaje jasan program privrednog oporavka, bez koga Srbija ne može da izađe iz krize – kaže Mitić.

I zarade pomoćnika gradonačelnika biće umanjene za 20 odsto. Tako će ti službenici umesto 84.680 dinara od naredne godine primati 79.700 dinara.

Sekretaru Skupštine koji sada mesečno zarađuje 86.122 dinara, plata će biti umanjena za 5.200 dinara. Sekretar Gradskog veća Tanja Spasić sada prima 84.399 dinara, a mera štednje za nju će značiti da će zarađivati 79.520 dinara.

Sadašnja plata članova Gradskog veća je 82.131 dinar, a od sledeće godine biće manja za 4.426 dinara, što znači da će na njihovim bankovskim računima mesečno biti uplaćivano 77.705 dinara neto zarade.

Merom štednje biće pogođeni i načelnici sekretarijata Gradske uprave, kojima će plate u proseku biti umanjene od 1.600 do 2.000 dinara.

Šefovima odseka u sekretarijatima Gradske uprave plate će biti umanjene za oko 950 dinara.

Ekonomista Zoran Knežević kaže da ni u kom slučaju mere smanjenja zarada u javnom sektoru ne mogu da pomognu Srbiji da izađe iz krize.

– Ovo sigurno ne može da spase Srbiju od bankrota. Pomenute mere mogu biti samo način za zaustavljanje rasipništva i uvođenje države u normalne tokove finansijske i moralne discipline.

Definitivno, nije reč o spasonosnim merama Vlade Srbije, ali je ohrabrujuće što se ipak nešto radi na polju ekonomije – kaže Knežević.

Inače, ministar finansija Lazar Krstić upozorio je da bi Srbija za dve godine otišla u bankrot bez novih ekonomskih mera koje nisu lake.

Kako je kazao, od 2008. godine nije povučeno dovoljno hrabrih političkih i ekonomskih poteza da bi se priveda dovela u red.

Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: